“Als Bouterse dit jaar de waarheid zal vertellen, heeft hij 4 jaren gelogen?”

‘Als president Desi Bouterse dit jaar de waarheid zal vertellen, heeft hij vier jaren lang gelogen?’ Dat vraagt NPS-parlementariër Arthur Tjin-A-Tsoi naar aanleiding van de aankondiging van de president dat 2015 het jaar van de waarheid wordt. “Bouterse heeft vier jaren lang gepredikt dat hij armoede gaat bestrijden. Hij heeft vier jaren lang gepredikt dat hij corruptie gaat aanpakken. Hij heeft vier jaren lang niets anders gedaan dan beloven, beloven en nog eens beloven”, stelt Tjin-A-Tsoi. “Met welke waarheid komt hij dan?” De bittere waarheid volgens de NPS-parlementariër is dat de NDP-regering heeft gezorgd voor een totale financiële chaos in het land. Terwijl de governor van de Centrale Bank, Gilmore Hoefdraad, zegt dat er geen reden is voor een devaluatie, omdat de groeiscenario’s voor de Surinaamse economie daar te goed voor zijn, blijken er volgens Tjin-A-Tsoi juist voldoende redenen te zijn om zich wel druk te maken om de economie van Suriname.
Tjin-A-Tsoi vraagt aan de governor of de ‘Macro KPI’ van 2010 beter of slechter is dan van 2014. “Waren de omstandigheden van toen slechter en nu beter? Waarom waren volgens de governor toen geen grote consequenties voor de Surinaamse economie op 20 januari 2011 en nu wel? Waarom kon de regering (20 januari 2011) de tering toen niet naar de nering zetten? Was het alleen om de roof op de staatskas te kunnen rechtvaardigen en NF de schuld te geven dat er een lege staatskas was achtergelaten?”, vraagt de parlementariër zich af. Hij wijst erop dat de reden van de devaluatie toen was de Surinaamse kapitaalmarkt te ontwikkelen. “Kan de governor aangeven wat precies ontwikkeld is?”
Tjin-A-Tsoi stelt dat er nu reeds sprake is van een devaluatie aangezien de USD-koers ‘buiten’ al 3 maanden op 3.55 schommelt. “De governor geeft zelf aan dat de interventies onvoldoende zijn, vandaar dat de koers hoger is buiten en ondanks dat de interventies lager zijn, zijn de deviezenreserves geslonken.” Hij merkt verder op dat de deviezenreserve in 2010 ruim zeven maanden was, maar dat het nu rond de drie maanden ligt. “Is er nu sprake van een slechter uitgangspunt dan in 2010? De staatschuld in 2010 was ongeveer 75% lager dan nu. Dat is duidelijk een beter uitgangspunt dan nu”, concludeert Tjin-A-Tsoi. De parlementariër vraagt zich ook af waarom de instituten van de pensioen- en basiszorgverzekering nog steeds niet in place zijn. Deze instituten zouden de overheidsschulden gemakkelijker kunnen overbruggen. “Ik kan mij helemaal niet terugvinden in het verhaal van Hoefdraad. Deze regering heeft het volk alleen maar armer gemaakt”, besluit hij.

error: Kopiëren mag niet!