‘Steve Meye mag zich niet langer bisschop noemen’

wSteve Meye mag zich niet langer bischop noemen.1Steve Meye mag zich niet langer bisschop noemen. Dat vindt VHP-parlementariër Sheilendra Girjasing, omdat de bisschop rassenhaat stimuleert via facebook. Op zijn facebook profiel heeft Meye een videobeeld gedeeld, dat gaat over christenen die mishandeld worden in India. Daar is niets mis mee, maar de bisschop heeft een opschrift bijgezet waarop staat: ‘dit is een voorproefje van wat kan gaan gebeuren in Suriname als op 25 mei 2015 voor die man wordt gekozen die zo graag de macht wil overnemen. Laat India de leer les voor ons in Suriname zijn’, aldus de status van Meye. Hiermee geeft hij aan dat als de voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, president wordt van het land, christenen ook zo behandeld zullen worden in Suriname. Zowel dominees als de burgerij vinden deze opmerking van de bisschop heel gevaarlijk. ‘Een bisschop die aanzet tot rassenhaat kan gewoon niet. Hiervoor heb ik steeds gewaarschuwd in mijn programma. We zien dat er zich ontwikkelingen voordoen op de staatsmedia die gelijkenissen vertonen met de oorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s in Afrika’, zegt Girjasing. Hij zegt dat diverse individuen die door de regering worden betaald, worden aangezet tot rassenhaat.
De parlementariër vreest dat dit ergere vormen zal aannemen in de gemeenschap. Voordat er escalaties komen, moet er worden ingegrepen, meent Girjasing. ‘Wij leven al jaren in vrede en met respect voor andermans geloof. Laten wij dat zo houden en niet om politieke redenen vervallen in zulke acties.’ Girjasing merkt op dat in de hele wereld er religieuze rellen uitbreken, niet alleen in India. ‘Waarom moeten wij die gaan linken met Suriname. Nee, dit kan absoluut niet. Ik keur dit af. Meye mag zich niet langer meer bisschop noemen, basta’, aldus Girjasing. Hij vraagt andere religieuze leiders om Meye aan te spreken. ‘Dit soort uitspraken past niet in een plurale samenleving.’ Volgens hem gaat Meye over tot zulke uitspraken om zijn inkomen veilig te stellen. ‘Voor het eerst verdient Meye zoveel geld. Hij heeft waarschijnlijk al door dat de regering naar huis zal gaan, dus maakt hij rare sprongen’, zegt Girjasing spottend. De parlementariër is van plan brieven te schrijven over deze kwestie om zowel nationaal als internationaal aandacht te vragen hiervoor.

error: Kopiëren mag niet!