Castelen: “We moeten ons voorbereiden op alles, maar vooral op overwinning op 25 mei”

De afdeling Paramaribo van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) organiseerde op 4 januari zijn “opoyari”. De voorzitter van de partij, Guno Castelen, pleegde een terugblik naar het vorig jaar en moedigde de leden aan om zich voor te bereiden op de verkiezingen. “We moeten ons voorbereiden op alles, maar vooral op de overwinning op 25 mei. 2014 was een zwaar parlementair jaar. Het ging niet goed met het bestuurlijke, waardoor het moeilijk ging bij de wetgevende macht. We hebben vaak gewezen op misslagen van de regering, maar de regering is niet in staat geweest om terug te komen op het spoor.”
Dieptepunten
“Het jaar werd nog moeilijker voor de regering, omdat de eenheid binnen het volk afbrokkelde, waardoor haar draagvlak minder werd.” Wat dat betreft, stelt Castelen het als een dieptepunt in het parlementaire jaar, omdat het parlement niet kwam tot wetten. “Als de regering nog één of anderhalf jaar te doen had met zo een marginale meerderheid, dan zou de eis in feite zijn dat de regering naar huis moet gaan. Vanwege het feit dat er nog 5 tot 6 maanden te gaan zijn, vindt Castelen diezelfde eis niet goed voor het land. Castelen had de regering daarom publiekelijk geadviseerd om te gaan praten met maatschappelijke groepen. Ook adviseerde hij de parlementsvoorzitter om te praten tot de fractieleiders. “Men heeft in eerste instantie dat advies niet willen opvolgen. Toen is de oppositie onder leiding van Randjietsing gaan praten met de voorzitter. De voorzitter was willing om te luisteren, maar de coalitie is nog steeds politiek arrogant.”
Hoogtepunten
Volgens Castelen is de voorgestelde initiatiefwetten door de SVB één van de hoogtepunten in het parlementaire jaar. “Dat vind ik een verdere volgroeiing van de democratie. Deze wet is vanuit de samenleving gekomen. Dit heeft gemaakt dat die wisselwerking tussen het parlement en de samenleving is gaan leven”.
Er is teveel corruptie
“Het volk kent ons. We zijn open. We zeggen altijd wat we vinden van zaken. Dat mag men van ons blijven verwachten.” Castelen moedigt het volk aan om bewust op de SPA te stemmen. “Het volk moet laten blijken dat wanneer zij stemmen, zij duidelijk kiezen voor de SPA.” De SPA gaat voor goed bestuur. Volgens Castelen zal het aantreden van het regiem waar de SPA partij bij is, zorgen voor meer kansen voor het volk. De voorzitter noemde kansen bij het in aanmerking komen voor een stukje grond, kansen op een woning, kansen in het onderwijs en kansen voor arbeid. “Wij beloven als SPA dat we alles dat in ons zit in zullen zetten om dat te realiseren. We weten dat het een niet al te gemakkelijk bestuur wordt. De wereldmarktprijs voor een aantal van onze commodity’s is aan het dalen. We weten dat een aantal zaken de verkeerde kant opgaat. Er is bijvoorbeeld veel corruptie geweest.”
Sterkste tegenstander van de SPA
“Als je luistert naar de sterkte van al de partijen dan moeten er zeker 200 zetels zijn op DNA-niveau als iedereen krijgt wat men wil en zegt waard te zijn. Ik beoordeel dat niet zo. Iedere verkiezing heb je de uitslag wanneer je de laatste brieven uit de bussen haalt en telt. Ik denk dat wij de samenleving nu moeten gaan overtuigen dat de idealen die wij hebben de beste zijn. Dit, zodat er wordt gestemd op de combinatie waar wij partij van zijn en men gericht stemt op de SPA. Suriname is nu in een neerwaartse flow. Het gaat systematisch achteruit. Het monetair beleid is verkeerd. De accenten in de sociale wetten zijn verkeerd gelegd. Willen we herstel van de economie, de SPA heeft dat eerder bewezen, dan hoort de SPA in het machtscentrum thuis. De SPA heeft kader en visie om dat te doen, en ook heeft de SPA het hart op de juiste plek”, aldus Castelen.

error: Kopiëren mag niet!