Rolstoelenproject TJG verloopt vlot

Het rolstoelenproject van de Stichting Trainingsprojecten voor Jeugdige Gehandicapten in Suriname (TJG), dat in augustus 2014 van start is gegaan, verloopt gestaag. De eerste fase van het project in Paramaribo is tot nu toe succesvol verlopen en de stichting heeft ongeveer 110 rolstoelen kunnen doneren aan behoeftigen. De stichting maakt zich nu op volgend jaar een uitbreiding te doen naar de districten Para, Wanica, Brokopondo, Marowijne en Nickerie om de mensen in de districten te voorzien van rolstoelen. Dit deelde Norine Pai-Pinas van de directie van Trainingsprojecten voor Jeugdige Gehandicapten in Suriname mee.
Volgens Pinas krijgt de stichting de rolstoelen uit China als donatie en die worden na in elkaar te zijn gezet, in bruikleen afgestaan aan personen die vanwege uiteenlopende oorzaken niet kunnen lopen en personen die voor een bepaalde periode een rolstoel nodig hebben om zich te kunnen verplaatsen. Zij gaf aan dat de rolstoelen met medewerking van het ministerie van Sociale zaken en Volkshuisvesting worden gehaald. Nadat de behoeftige weer ter been is of komt te overlijden, worden de stoelen terug gebracht in de boezem van de stichting om een ander behoeftige te voorzien.
“Deze vorm van steun aan mensen die slecht ter been zijn, staat in contrast met organisaties die de stoelen verhuren en of verkopen aan behoeftige personen. Alle reparaties vinden ook kosteloos plaats bij de stichting”, aldus Pinas. Het doel van de stichting is vooral om jeugdigen/kinderen tussen 14 en 18 jaar met een leerbeperking vaardigheden aan te leren, zodat zij een actieve bijdrage kunnen leveren op de arbeidsmarkt in Suriname. De stichting zelf verzorgt beroepstrainingen en biedt sociale begeleiding aan de doelgroep. In de toekomst zullen er meer beroepstrainingen toegevoegd worden aan de lijst van trainingen o.a. gericht op haarvlechten, landbouw en vervaardigen van bouwstenen en dakpannen. Ook zal er in de toekomst overwogen worden om de naam van de stichting te wijzigen. De nieuwe opvatting is dat de kinderen die onder de hoede komen van de stichting geen “gehandicapten” zijn, maar kinderen met een leerachterstand / beperking. De TJG is opgericht op 3 november 1981 als een unieke instelling in Suriname.

error: Kopiëren mag niet!