Begrotingsbehandeling in gevaar door ziekte Wangsabesari

Het ziet ernaar uit dat de begrotingsbehandeling, hoewel er nog geen zicht is wanneer deze zal aanvangen, in gevaar is. Oesman Wangsabesari, assembleelid van Nieuwe Stijl KTPI, is vanwege gezondheidsredenen tenminste een maand niet in staat vergaderingen bij te wonen. Dit kan qourumproblemen opleveren voor de coalitie tijdens de begrotingsbehandeling. Wangsabesari zegt aan Dagblad Suriname dat hij inderdaad te kampen heeft met zijn gezondheid. ‘Ik heb te maken met een vergevorderde chronische sinusitis en ben onder behandeling van een specialist. Afhankelijk van de aard van het stadium waarin de ziekte zich bevindt, kan er medisch ingegrepen worden in Suriname, zo niet in het buitenland’, legt Wangsabesari de situatie uit. ‘Het zal op z’n minst een maand duren voordat ik weer volledig beschikbaar ben voor DNA’, zegt de KTPI’er.
Indien Wangsabesari niet present is in het parlement, kampt de coalitie al met een minderheid van 25 zetels. Bij verlenen van quorum door DOE-assembleelid Carl Breeveld kan de vergadering wel voortgang vinden, maar het houdt tegelijkertijd in dat geen enkel coalitie assembleelid ziek of afwezig moet zijn. Tijdens de huishoudelijke vergaderingen afgelopen dagen in verband met de voorbereidingen van de begrotingsbehandeling, is het voorgekomen dat de NDP’ers Rachied Doekhie en Frits Moesafirhoessein afwezig waren door ziekte. Hierdoor kon men niet vergaderen in huishoudelijk verband.
Monorath en Lachmon straffen arrogantie regering af
Nieuw Suriname-assembleelid Harish Monorath kaatst de bal terug voor de regering waarin de NDP voor het overgrote deel is vertegenwoordigd. Meerdere malen hebben partijbonzen Monorath en Lachman een natrap gegeven door hen een sneer te geven dat de NDP hen beslist niet nodig heeft. Desondanks hebben de twee assembleeleden in de achterliggende periode braaf quorum verleend. Volgens Monorath is het van belang dat er valide en belangrijke wetten op de agenda worden geplaatst zoals de advocatenwet, de dierenbeschermingswet en de wijziging van het Wetboek van Strafrecht. Monorath stelt dat er geen sprake is van boycotten van de begrotingsbehandeling. Hij ziet gewoon geen enkele reden om de regering verder te blijven ondersteunen. Wanneer een aanvang gemaakt zal worden met de begrotingsbehandeling is voor hem een vraagteken. Na de jaarrede in oktober volgen er slechts twee huishoudelijke vergaderingen in de maand november. ‘En dat was het.’
Qourum verlenen is ‘onding’ voor Breeveld
Breeveld zegt nogal geirriteerd dat de uitspraak wel of niet verlenen van quorum een ‘onding’ is. ‘Dat bestaat gewoonweg niet’, houdt hij voor aan Dagblad Suriname. Dit aspect komt nergens voor in het Ordereglement. Breeveld zegt met klem dat parlementariers uitgenodigd worden om te vergaderen in het parlement. Het zou in feite een plicht moeten zijn van elke parlementarier om zich hieraan te houden. ‘Daartoe ben je geroepen door het volk.
Somohardjo adviseert te letten op gezondheid
Zijn politieke tegenstander, Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur, is ook op de hoogte van de situatie van Wangsabesari, maar kan niet veel zeggen. ‘Straks ga je horen dat ik ziekte wens voor hem’, gaf Somohardjo te kennen. Volgens de PL-topman is het zaak dat politici hun gezondheid op de eerste plaats zetten. ‘De politiek is mooi, maar je moet vooral letten op je gezondheid’, houdt hij zijn collega-assembleeleden voor.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!