Santokhi: “Pas als er eenheid is zal Lachmon goed rusten”

1kransl
1kranslegg‘Lachmon draait in zijn graf als gekeken wordt naar de huidige politieke situatie. Pas als er eenheid is zal Lachmon goed rusten.’ Dit zei VHP- voorzitter Chandrikapersad Santokhi tijdens de herdenking van de geboortedag van Jaggernath Lachmon, oprichter en voorzitter van de VHP. Indien in leven zou ‘Papa Lach’ op 21 september zijn 98ste jaardag herdenken.
Santokhi stond ook stil bij de verbroederingspolitiek waar Lachmon bekend om stond. Lachmon stond niet alleen bekend om zijn verbroederingspolitiek, maar ook om zijn eenheidsgedachte en de gelijkheid tussen de diverse bevolkingsgroepen die hij propageerde. Lachmon is op diverse wijzen gememoreerd.
Op het Onafhankelijkheidsplein en in het partijcentrum van de VHP staat er een standbeeld van de ex-VHP voorzitter. In Nickerie is er een borstbeeld en verder is de Coppenamestraat vernoemd naar hem. In totaal is hij vijf keer parlementsvoorzitter geweest. In juni 1999 werd hij in het Guinness Book of Records opgenomen, als langstzittende parlementariër ter wereld.
Lachmon overleed op 19 oktober 2001 in een hotelkamer in Den Haag, tijdens een officieel bezoek aan de Nederlandse regering als voorzitter van een parlementaire delegatie. Op 25 oktober 2001 werd hij te Paramaribo gecremeerd.
Middels het leggen van kransen heeft de Vooruitstrevende Hervormings Partij bijzondere aandacht geschonken aan de geboortedag van haar oprichter. De kranslegging vond plaats op het terrein van stichting “de Olifant’ dat ook bekend staat als het partijcentrum van de VHP. Bij deze kranslegging waren ook de politieke leiders van de NPS,SPA, KTPI en de Pertjajah Luhur aanwezig.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!