Samper wordt nieuwe secretaris-generaal van Unasur

1 Samper wordt nieuwe SecretarisVoormalige president van Colombia, Ernesto Samper, is donderdag ingezworen als de nieuwe secretaris-generaal van de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten (Unasur). De inauguratie werd uitgevoerd door president Desire Bouterse die de huidige roterende voorzitter is van de Unasur.
De plechtigheden vonden plaats in Venezuela, alwaar de waarnemend secretaris-generaal Ali Rodriguez verblijft. Samper zei het herstel van de vrede in de regio als zijn hoofdtaak te zien. In eerdere verklaringen heeft Samper aangegeven dat hij als eerst de besprekingen tussen de Venezolaanse overheid en de oppositionele partijen zal oppakken. Deze bespreking worden reeds enige tijd gevoerd met de ministers van buitenlandse zaken van Brazilië, Ecuador, Colombia en het Vaticaan. Echter zijn de resultaten tot nog toe pover gebleven.
Samper zal zijn werkbasis in Ecuador hebben, alwaar het hoofdkwartier van Unasur is.
Bouterse blijft tot oktober nog voorzitter van Unasur. Suriname nam het voorzitterschap op 29 augustus 2013. Dat was de dag dat Dino Bouterse in Panama werd aangehouden. Bouterse kwam toen te laat op de vergadering aan en hield een aparte bespreking met de overige staatshoofden om hen te informeren over deze situatie.

error: Kopiëren mag niet!