Eerste autoloze zaterdag op 18 oktober

1 Eerste autoloze zaterdag in SurinameOp 18 oktober wordt voor het eerst in Suriname een autoloze dag gehouden, waarbij delen van de binnenstad afgesloten zullen zijn voor autoverkeer. De autoloze dag is een initiatief van de Boy Scouts Suriname, met ondersteuning van het GEF Small Grants Programma en het Suriname Business Development Center. Het stimuleren van een gezonde levensstijl door vaker te fietsen en te lopen, wordt een van de belangrijke thema’s op deze zaterdag. Een bijkomend thema is bewustwording creëren over klimaatsverandering en het milieu.
Wereldwijd wordt deze dag georganiseerd om burgers voor tenminste een dag afstand te laten nemen van hun voertuig. De uitstoot van broeikasgassen door voertuigen hebben een versterkte bijdrage aan het broeikaseffect op aarde. Daarnaast is het slecht voor de volksgezondheid, met name de grote vrachtwagens en autobussen die door de stad rijden. Met behulp van de autoloze dag wordt een beter milieu gestimuleerd, maar ook verbeteringen gepromoot voor een beter openbaar vervoer en het stimuleren van loop- en fietsgedrag. Om de mensen bij de autoloze dag te betrekken en te stimuleren, zijn er verschillende activiteiten in de straten waar auto’s niet mogen komen. Er zijn sport- en spelactiviteiten, organisaties die zich inzetten voor milieu, natuur en gezondheid.
Veel werk, organisatie en afstemming geweest
De Boy Scouts hebben op Wereld Aardedag een aantal metingen gedaan in de binnenstad van Paramaribo en meette daar 50 ppm (parts per million), terwijl internationaal 10 ppm al als schadelijk wordt beschouwd. Ook op 18 oktober wordt opnieuw de luchtmetingen gedaan om te zien wat de kwaliteit van de lucht dan is. ‘Het is heel veel werk, organisatie en afstemming geweest om de autoloze dag voor elkaar te krijgen. Het is niet de bedoeling dat het een eenmalige actie wordt. We hopen hiermee een aanzet te hebben gegeven’, aldus Wilgo Koster van de Boy Scouts.

error: Kopiëren mag niet!