BOG Nickerie treft maatregelen tegen chikungunya

Vanwege het feit dat er enkele slachtoffers van Chikungunya zijn gevallen in Nickerie, heeft het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) besloten om verdere acties te ondernemen. Het BOG zal bezig zijn met bespuitingswerkzaamheden in Nieuw Nickerie. Dit, omdat volgens milieu-inspecteur eersteklasse van het BOG, dhr. Enjoem, de gerapporteerde gevallen niet ver van elkaar zijn in dit gebied. Er zal, zoals gebruikelijk, bespoten worden met malation. Aan de bewoners van dit gebied wordt er gevraagd om hun ramen en deuren open te laten als het BOG bezig is met de bespuitingen. Daarnaast vraagt het BOG om zwangere vrouwen en baby’s in huis te houden. Er zijn 8 gevallen gerapporteerd, waarvan 4 vermoedelijke gevallen zijn. Deze gevallen zijn binnen vier weken geconstateerd. Enjoem zegt dat er gebleken is dat bij de meeste van de bevestigde slachtoffers chikungunya is ontdekt na terugkeer uit Guyana. Hij doet een beroep op de gemeenschap om hun omgeving te controleren en de muskietenbroedplaatsen op te ruimen. Volgens Enjoem zal BOG zich voorlopig concentreren op Nieuw Nickerie, omdat de gerapporteerde gevallen uit dit gebied komen. Hierna zullen de overige gebieden in het district aangedaan worden. Het BOG Nickerie was enige tijd terug bezig met de monitoring van muskieteneitjes en die te sturen naar Trinidad, alwaar onderzocht zou worden of de muskieten resistent zijn geworden tegen malation. Volgens Enjoem heeft dit onderzoek positieve resultaten opgeleverd. Uit het onderzoek is voortgevloeid dat muskieten nog steeds gevoelig zijn voor malation. Hij zegt dat het BOG bij een gerapporteerde geval van Chikungunya, binnen een straal van 100 meter bespuit, omdat de muggen zich steeds over een straal van 100 meter verplaatsen om hun eitjes te leggen. Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh vraagt de gemeenschap om gehoor te geven aan de oproep van het BOG. Hij hoopt verder dat er geen gevallen bijkomen.

error: Kopiëren mag niet!