Lijmpoging Bouterse in Saramacca ontaard in ‘vechtpartij’

NDP-voorzitter Desi Bouterse, onder genot van een sigaret, in een luchtig gesprek met Robby Malhoe en zijn aanhang in kamp Malhoe
NDP-voorzitter Desi Bouterse, onder genot van een sigaret, in een luchtig gesprek met Robby Malhoe en zijn aanhang in kamp Malhoe
Pogingen van de voorzitter van de Nationaal Democratisch Partij (NDP), Desi Bouterse, om structuren in het district Saramacca bij elkaar te brengen, afgelopen woensdagavond te Groningen is mislukt. De NDP-coördinatoren voor Saramacca, Clifton Koorndijk en Badrisein Sital, verwelkomden de president en NDP-voorzitter Desi Bouterse. Tevens wilde men de andere NDP-coördinator, Robby Malhoe, de toegang tot de vergadering weigeren. Dit eindigde in een gehaal en getrek, waar uiteindelijk de NDP-voorzitter moest ingrijpen. Hij liet de groep Malhoe ook binnen en deed een beroep op iedereen om de rivaliteit van zich af te zetten. Het werd letterlijk een gehaal en getrek op Groningen. Uiteindelijk werd door Bouterse besloten dat de coördinatie van het district Saramacca in zijn handen komt, totdat er een oplossing komt in het conflict tussen deze twee groepen. Geluiden doen de ronde binnen de gemeenschap dat Malhoe ook klappen zou hebben gekregen in de hele djugu djugu door de groep van Koorndijk. Deze geruchten worden door Sital verwezen naar het rijk der fabels. ‘Dat is niet waar, wie zou zo stout geweest zijn om dat te doen? Dan zou de politie toch zeker overgaan tot het arresteren van personen. Er waren zoveel politiemannen aanwezig en ook nog enkele militairen.’
Sital gaf in gesprek met Dagblad Suriname te kennen dat er op een gegeven ogenblik een gehaal en getrek ontstond die snel werd bijgelegd. Echter is het de voorzitter niet gelukt om de strijdbijl tussen beide groepen te laten begraven. Sital legt er de nadruk op dat er niets aan de hand is. De bestaande structuren van de NDP waar ook hij deel van uitmaakt, zouden hun werkzaamheden normaal uitvoeren.
De verdeeldheid in het district is ontstaan na de terugkeer van Malhoe in de leiding van NDP Saramacca. Eerder gaf het hoofdbestuurslid van de NDP, Clifton Koorndijk, te kennen dat Malhoe zijn intrede niet op de normale principiële wijze heeft gedaan in het district, maar als het ware ‘de achterdeur heeft ingetrapt.’ Ook gaf de gewezen parlementariër, die jaren terug had aangegeven afstand te nemen van de politiek, onomwonden mee dat hij zijn dochter bij de komende verkiezingen zal voordragen als DNA-kandidaat. Eerder geïnitieerde projecten van de groep Koorndijk zou door Malhoe symbolisch aangeboden worden aan de gemeenschap alsof hij vanaf het prille begin aan de voorgrond heeft gestaan voor voltooiing van het project. Het opleveren van de watervoorziening voor de bewoners van Damboentong is een voorbeeld hiervan.
Koorndijk heeft eerder aangegeven beslist geen moeite te hebben om te moeten samenwerken met de groep van Malhoe. Maar het is de groep van Malhoe die halsstarrig zou weigeren om in zee te gaan met de groep Koorndijk.
Na de vergadering woensdagavond sloot de NDP-voorzitter zich aan bij de groep van Malhoe en bracht meer dan een uur aldaar door, alvorens te vertrekken zonder de groep Koorndijk/Sital te ontmoeten. Wat er allemaal tussen Malhoe en de NDP-voorzitter/president is besproken, is vooralsnog niet bekend.

error: Kopiëren mag niet!