Stappenplan voor een kwikvrije Suriname

Het Nimos presenteerde de resultaten van het project ‘Preparation Policy Document Minamata Convention’. Het doel van het project is het ontwikkelen van een beleidsdocument voor de regering ter ondersteuning van het nemen van een geïnformeerd besluit met betrekking tot het ratificeren van het Minamata verdrag. Na verschillende consultaties en beleidsadviezen werd een bijbehorend stappenplan gepresenteerd. Door een reeks van consultaties en veldonderzoekingen is samen met relevante stakeholders een analyse gedaan van onder andere de huidige situatie van het gebruik van kwik in Suriname en de rol van de verschillende actoren. Het doel van dit participatief proces was met verschillende actoren betrokken bij dit vraagstuk van gedachten te wisselen en een strategie te ontwikkelen voor verder te nemen stappen.
Het stappenplan werd gepresenteerd in het kader van de verplichtingen, die het Minamata verdrag stellen. Alle deelnemers aan het Minamata conventie hebben toegestemd om uitstoot van kwik en stoffen, samengesteld uit kwik, te controleren en waar mogelijk deze te reduceren. Uitstoot van kwik komt voornamelijk terecht in de atmosfeer en wordt het beste gecontroleerd vanuit de bronnen waar kwik uitgestoten wordt. Dit kunnen verschillende bronnen zijn, zoals olie en mijnbouw, medicatie, gebruiksvoorwerpen zoals tl-buizen en andere menselijke en natuurlijke bronnen.
Het stappenplan is een poging om de landelijke beleidsmaatregel te creëren om de menselijke gezondheid en het milieu te beschermen van de blootstelling aan kwik door te werken naar een kwikvrije maatschappij in Suriname. Cedric Nelom, waarnemend directeur van het Nimos, laat weten dat er nog maar één land is wat het Minamata verdrag heeft ondertekend en dat is de VS. De andere landen hebben zich er alleen nog maar aan gecommitteerd. Suriname wil het verdrag gaan ratificeren.

error: Kopiëren mag niet!