OKB-voorzitter voorstaander “gedragscode” voor media

Jennifer van Dijk – Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), vindt het spijtig om te zien hoe de politieke leiders, door respectloos tegen elkaar tekeer te gaan tijdens de verkiezingen menen daardoor verkiezingswinst te zullen behalen. “Als “banalen” gaan ze tekeer”, zegt de OKB voorzitter. Ze hoopt dat er een mediacode komt waarin afgesproken wordt dat scheldkanonnades niet worden gepubliceerd. De OKB-voorzitter reist vaker naar het buitenland af om internationale praktijkervaring op te doen en vergelijkingen te maken met Suriname. “In Grenada, Ecuador en Venezuela is het zo dat een code of ethics wordt afgesproken en ondertekend door de politieke partijen.” Dit is voor Van Dijk- Silos persoonlijk een goed voorbeeld. De politieke partijen die hieraan meewerken, vertonen volgens de OKB-voorzitter volwassen gedrag. In Suriname is er naar haar mening ‘slechts één politieke partij die zich volwassen gedraagt’.
Van Dijk- Silos zegt verder dat in 2010 een project is uitgevoerd waarbij niet de media gecontroleerd werden, maar de politieke partijen. Via onder andere de media werden de politieke partijen gecontroleerd over wat ze zeiden. Veel politieke partijen maken zich vooral tijdens de verkiezingen schuldig aan onethische, onrechtmatige dan wel krenkende uitspraken naar bepaalde bevolkingsgroepen en politieke leiders toe. Ze heeft het in deze over de vele scheldkanonnades via de verschillende politieke podia.
De OKB- voorzitter verduidelijkt dat ze op geen enkele manier de media wil controleren. De media wil ze als tool gebruiken om de politieke partijen gade te slaan. “Ik zou niet weten hoe ik de media moet controleren en ik wens de media ook niet te controleren”, benadrukt ze. Zij is wel voorstaander van het afspreken van een “code of conduct” dan wel een “code of ethics” met de media. “Met de media kan zo een code worden afgesproken waarbij scheldkanonnades van politieke partijen niet worden uitgezonden. Met andere woorden, de politieke partijen monddood maken op dat punt”, benadrukt Van Dijk – Silos. “Als we dat kunnen bereiken, dat de media dat niet meer verslaat in kranten en uitzendingen, krijg je ook dat politieke leiders hun policy gaan veranderen, want ze worden niet gehoord. Alleen de massa die aanwezig zijn hoort ze”, aldus Van Dijk- Silos Hiermee wil de verkiezingsautoriteit bewerkstelligen dat het niveau van propagandavoering verhoogd wordt.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!