Overgewicht en beweging bij vrouwen

Overgewicht en beweging
Bastiaan de Boer: ‘Het helpt ook wanneer vrouwen samen met iemand anders gaan sporten’
Onder de Surinamers is 63% van de vrouwen te dik. De oorzaken zijn al vaak besproken. De Surinaamse eetgewoonte heeft teveel transvetten, suikers en zout. Dit zorgt voor diabetes, hart- en vaatziekten. In veel Westerse landen is het voor de vrouw de norm om zeer slank te zijn. Het ideaal beeld wat daar leeft, is om zo dun te zijn dat het tegen uithongering aanligt. Echter in Suriname is dik zijn de norm geworden. Uit enquêtes, die gehouden zijn voor het Nationaal Gezondheidsonderzoek, is gebleken dat de ondervraagden zichzelf als slank of normaal zagen, terwijl hun Body Mass Index (BMI) uitwees dat ze vetzucht hadden. BMI is een rekenmodel waarbij, door te kijken naar lichaamslengte en gewicht, berekend kan worden of men op het gezonde gewicht zit.
Deze vorming van het zelfbeeld wordt grotendeels bepaald wat men om zich heen ziet. Hierin spelen niet alleen de mensen die men op straat tegenkomt een rol, maar ook de media zoals tv, films en reclame. Daarbij hoort ook een levensstijl waarbij het in Suriname de gewoonte is om naast dik makende producten ook grote porties te nemen. ‘Bij afvallen moet je een negatieve balans krijgen’, aldus Bastiaan de Boer, van paramedische praktijk BoeroeSwing.
Binnenkort is het Dag van de Vrouw en voor een positief empowerment van vrouwen is het verstandig om een gezonde levensstijl te hebben. Hiervoor is het nodig om een gezond dieet te hebben, maar ook om voldoende te bewegen. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) geeft hier een passend advies over.
De WHO adviseert 3 soorten bewegingsactiviteiten. Het belangrijkste hierin is dat men 30 minuten recreatief beweegt. Daarmee wordt bedoeld, wandelen, fietsen, de hond uitlaten en ander licht inspannende bezigheden. De activiteiten moeten inspannend zijn, dus veel huishoudelijke taken vallen hier niet onder.
De tweede bewegingsactiviteit is 2 tot 3 keer per week aan uithoudingsvermogenstraining te doen, voor minimaal 20 minuten per keer maar het liefst 40 tot 60 minuten. Voorbeelden hiervan kunnen zijn cardio fitness, wielrennen, zwemmen, basketbal en andere sporten. Dit stimuleert het hart- en longsysteem. ‘Bij ernstig overgewicht kan men voor sporten kiezen, die minder belastend zijn voor de gewrichten, zoals aquajogging of fietsen.’
De derde activiteit die het WHO adviseert, is spiertraining. Dit verlaagt de bloedsuikerspiegel. Het versterkt botten en spieren, wat op diens beurt blessures voorkomt. ‘Wat erg belangrijk is en enorm onderschat is, is krachttraining bij afvallen. Hoe meer spiercellen je ontwikkelt, hoe meer verbrandingsmotoren je krijgt. Meer spieren geven meer verbrandingsmogelijkheden’, aldus Bastiaan de Boer.
Vrouwen doen over het algemeen minder aan sport. Wanneer ze op latere leeftijd komen, gaan hormonale zaken een rol spelen. ‘Overgangsproblematiek zorgt ervoor dat afvallen moeilijker gaat. De chemische fabriek is wat ingewikkelder dan bij de man.’ Vaak hebben vrouwen ook geen plezier in het sporten. ‘Mannen gaan voetballen, want ze vinden het een leuk spelletje. Vrouwen gaan vaak sporten, omdat ze willen afvallen en minder vanwege fun-elementen. Hoe meer fun-elementen erin zitten, hoe leuker het is, hoe groter de kans van slagen’, laat Bastiaan de Boer weten. ‘Het helpt ook wanneer vrouwen samen met iemand anders gaan sporten.’
Bij vrouwen staat krachttraining ook niet hoog op de agenda. Vrouwen zijn bang dat ze grote armen en spieren krijgen, maar dat is niet nodig. ‘Deze krijg je niet zomaar. Je hebt daar wel specifieke training voor nodig.’ Wel ziet Bastiaan de Boer een groter aantal vrouwen in zijn praktijk in vergelijking met mannen, al geeft hij wel aan dat er een toename is van het aantal mannen. Met name jongere mannen. ‘Er zijn steeds meer jonge mensen met hart- en vaatziekten en diabetes. Voor vrouwen is de motivatie vaak het uiterlijk. Ze willen er goed uitzien.’ Bij mannen zijn het vaak gezondheidsredenen. Het lichaam doet niet meer wat het moet doen.’ Wanneer mannen goed zwaar worden dan ontstaan er erectiestoornissen. Je kunt bewijzen dat door beweging het beter gaat, dus dat is een goede motivatie voor mannen om aan sport te doen.’
Het is goed om iemand te motiveren om aan sport te doen. In elke levensfase. De paramedische praktijk bestaat inmiddels al 7 jaar en een aantal van de klanten die al jarenlang komen, zijn senioren. ‘Senioren willen fit blijven en ook het sociale component is belangrijk voor ze.’ Het is nooit te laat om te starten met de activiteiten. Door aan deze activiteiten deel te nemen, wordt niet alleen het lichaam gezonder, ook heeft onderzoek uitgewezen dat men slimmer kan worden. Door te bewegen, komt er meer bloed in de hersenen wat ervoor zorgt dat de hersenactiviteit vergroot wordt. Creativiteit, emotieregulatie en het IQ worden hiermee verbeterd.

error: Kopiëren mag niet!