‘Ik ben nog niet officieel aangesteld voor tweede zittingstermijn OKB’

Ik ben nog niet officieel aangesteld voor tweede zittingstermijn OKBDe voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer Van Dijk- Silos, geeft in gesprek met Dagblad Suriname dat zij nog helemaal niet is aangesteld voor een tweede zittingstermijn als lid danwel voorzitter van het OKB. Ze heeft ook nog niets mogen vernemen vanuit de zijde van de regering. ‘Het wachten is op de regering om een nieuwe formatie van het OKB in elkaar te zetten. En daar wacht ik ook op’, geeft ze verder aan. Ze heeft wel via de media mogen vernemen dat president Bouterse voor wat hem betreft een tweede zittingstermijn wel ziet zitten. Ze benadrukt dat de president in dit geval op eigen titel spreekt. ‘Als ik naar het interview kijk, mag het wel, maar hij heeft het me niet zelf verteld’, vult ze aan. Persoonlijk zal Van Dijk zeker ja zeggen voor een tweede zittingstermijn, omdat het werk naar eigen zeggen leuk is. Ze heeft namelijk een beleid uitgestippeld dat ze graag wil afronden alvorens ze afzwaait.
Ondanks het feit dat het OKB al aardig wat doelen heeft bereikt, blijven er nog enkele overeind staan die ze als voorzitter wil bereiken. De gerealiseerde doelen hebben gezorgd voor een ommekeer in het systeem en het praktische gebeuren. De verkiezingen van Suriname zijn redelijk dan wel behoorlijk eerlijk. ‘We halen 80 tot 90 procent. De verkiezingen van ons land zijn goed georganiseerd’, benadrukt ze verder. Er zijn enkele schoonheidsfoutjes en volgens de OKB- voorzitter moet er gestreefd worden naar beter. ‘Zodra je tevreden bent, ga je stilzitten’ en daarom is ze nog niet helemaal tevreden. ‘Ik ben een perfectionist en voor mij moet alles beter worden.’ Vergeleken met de regio en sommige Zuid-Amerikaanse landen, denkende aan Guyana, lijken de verkiezingen van Suriname wel top of the line. Weliswaar is Guyana op het gebied van institutionalisering en moderne wetgeving ons land voor.
‘Vanaf 2010 geen koperen cent gehad’
Van Dijk- Silos vindt het jammer dat ze via de media moet stellen dat vanaf de regering is aangetreden, gelden niet beschikbaar zijn gemaakt om het werk van dit orgaan te vergemakkelijken. Het bureau heeft elk jaar braaf haar budget gestuurd, maar het wordt op de een of andere manier steeds afgekeurd door de RvM, of het antwoord blijft uit. Voorheen had het bureau dit soort problemen nooit. ‘We kregen ons geld of het moest naar de RvM en de gelden waren dan binnen een week beschikbaar.’ Het is meer routine, omdat het budget even getoetst moest worden aan de begroting en de gelden werden beschikbaar gesteld. De voorzitter benadrukt dat de salarissen wel normaal uitbetaald worden alsook de huur van het pand, ‘anders waren we al lang op straat gezet’. Vanaf juni 2013 is het verzoek in behandeling bij de regering om gelden beschikbaar te stellen, zodat het OKB inzage kan hebben in de kiezerslijsten. Ze vindt dat dit gebeuren in strijd is met het onafhankelijk karakter van het OKB. Ze wilt in de naaste toekomst, mocht ze nog voorzitter van het OKB zijn, bewerkstelligen dat het OKB rechtstreeks haar gelden ontvangt als een gesubsidieerd orgaan. Dit is dan ook een van de doelen die ze wenst te realiseren alvorens ze afzwaait. Het bureau wordt al gecontroleerd door het Clad en de Interne Controle van Binnenlandse Zaken, dus het zou mogelijk moeten zijn dat ze de gelden rechtstreeks via Financiën krijgen. Ze kan niet begrijpen waarom men de gelden niet beschikbaar wilt stellen.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!