NDP wil alleen de verkiezingen ingaan

De NDP overweegt om alleen de verkiezingen in te gaan. Dat verneemt deze krant van haar bronnen dichtbij de top van de Paarse partij. Regel is dat de bestaande partners binnen de Megacombinatie zouden moeten opgaan binnen de NDP zoals dat is gebeurde door de BVD. De meerwaarde van de BVD binnen de NDP blijft een raadsel. Veel BVD’ers die het niet eens waren met de fusie, hebben een eigen politieke partij opgericht namelijk De Nieuwe Leeuw.
Vooralsnog is niet bekend wat de positie van de KTPI zou moeten zijn. Er moet niet uit het oog verloren worden dat de KTPI één van de oudste politieke partijen in Suriname is. Bronnen melden ook dat met de verzoening van de KTPI-voorzitter Willy Soemita en het assembleelid Oesman Wangsabesari een eventuele fusie met de NDP beslist niet mogelijk is. Of de NDP een uitzondering gaat maken voor deze politieke partij is nog niet bekend.
De voorzitter van de KTPI, Willy Soemita, heeft diverse malen voorgehouden aan Dagblad Suriname dat de partij loyaliteit hoog in het vaandel draagt. De samenwerking die de KTPI thans heeft met de Megacombinatie wordt onderworpen aan een evaluatie. ‘Wij zijn nog binnen de Megacombinatie. We zijn altijd een partij die zich netjes gedraagt binnen een samenwerkingsverband’, zei Soemita eerder aan Dagblad Suriname. Hij verzekert dat heel binnenkort het resultaat van de evaluatie bekend gemaakt zal worden.
‘De rode draad voor de evaluatie was de behandeling die wij krijgen binnen de Megacombinatie. Tot de dag van vandaag weet ik niet wat de redenen zijn geweest om de ministers te vervangen’, zei Soemita op weemoedige toon. Hiermee doelt hij namelijk op de twee ministers van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer, die reeds in vroeg stadium zijn vervangen door de president. Deze waren door de KTPI voorgedragen. Het betrof de eerste RGB-minister Martinus Sastroredjo, die het veld moest ruimen nadat zijn vrouw een perceel had aangevraagd. Dit gaf de president reden om hem de laan uit te sturen. De tweede RGB-minister, Simon Martosatiman, moest ook het veld ruimen, omdat de president hem niet geschikt achtte. Hij voldeed niet aan de verwachtingen van de president. Na de reshuffling van Paul Abena (Seeka) als minister van Sport- en Jeugdzaken, volgde de KTPI’er Ismanto Adna hem op. Soemita zegt duidelijk dat Adna geen voordracht is geweest van de KTPI. ‘Wij hebben afstand hiervan genomen. Het is de president die benoemt en ontslaat, we hebben het op zijn beloop gelaten.’ Inmiddels is bekend dat de KTPI, die gesprekken voert met alle politieke partijen, haar deuren openhoudt voor eventuele samenwerking.
De politieke bronnen melden verder dat tegen het eind van het eerste kwartaal alle partijen een besluit gaan moeten nemen hoe zij de verkiezingen ingaan en met wie. De NDP zou zich sterk achten om alleen de verkiezingen in te gaan. De Megacombinatie heeft in combinatie met de NDP, de KTPI, de Palu en Nieuw Suriname een totaal aantal van 23 zetels. De NDP heeft 19 zetels. De KTPI en Palu pakten elk 1 zetel terwijl NS 2 zetels wisten te bemachtigen tijdens de electie van mei 2010.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!