President Santokhi: “Voorzichtige conclusie, de criminele wereld kijkt de kat uit de boom”

De operatie Zero Tolerance, die door de veiligheidsinstituten wordt uitgevoerd om de veiligheid te waarborgen, werpt vruchten af, aldus president Chandrikapersad Santokhi. Op basis van de gepresenteerde cijfers door de Nationale Veiligheidscommissie, is er een daling te merken in de criminaliteitscijfers. De commissie heeft Santokhi op vrijdag 17 mei een update gegeven over de laatste stand van zaken met betrekking tot de veiligheid in het land. 

Toename aantal berovingen: 156 in 1e kwartaal dit jaar

Zij presenteerde de statistieken van de afgelopen twee weken. Sinds de operatie Zero Tolerance zijn 227 roadblocks gehouden, waarbij in totaal 30.000 boetes zijn uitgeschreven. Twee weken geleden waren er 153 aanhoudingen. Dit aantal is opgelopen naar 308, waarvan 144 personen zijn heengezonden. 

De analyses van het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van vorig jaar wijzen uit, dat er een daling is te zien van zo’n 10 tot 20% in gekwalificeerde diefstallen, met name inbraken, terwijl bij berovingen een stijging van 6,8% is genoteerd. In het eerste kwartaal waren er 156 berovingen. De levensberovingen en suïcidegevallen dalen, maar het aantal verkeersdoden stijgt met 20%. 

Hiernaast zijn er aanhoudingen geweest en inbeslagnames van diverse drugssoorten. Er zijn opmerkelijk minder vuurwapens in beslag genomen dan vorig jaar. 

“Impact Operatie Zero Tolerance is zichtbaar’

Santokhi: “Ik merk op dat de impact van de operatie zichtbaar is met de daling van gekwalificeerde misdrijven. Ik kan op basis van de gepresenteerde cijfers nog geen conclusie trekken over de resultaten van de actie, maar ik mag wel voorzichtig concluderen dat de criminele wereld de kat uit de boom kijkt. Zij zijn nog actief in onze samenleving.” Aan de veiligheidsdiensten heb ik gevraagd om nog harder tegenaan te gaan om deze actieve dadersgroepen op te sporen en aan te houden. Op basis van de huidige evaluatie heb ik een bijstelling naar een dadersgericht handelen voorgesteld. 

Amoksi: “Het gaat goed kant op met veiligheidssituatie”

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zegt dat door de acties die de laatste weken zijn uitgevoerd, zoals het plaatsen van roadblocks, de aanhouding van personen en de inbeslagname van wapens, het de goede kant opgaat met de veiligheidssituatie in het land. De bewindsman hoopt dat de veiligheidsinstanties dit tempo erin blijven houden. 

Drie tot vier ‘dadergroepen’ actief

De directeur Operaties en tevens plaatsvervangend korpschef van het Korps Politie Suriname, Melvin Pinas, zei dat er in de afgelopen twee weken een bepaalde rust is geconstateerd met betrekking tot de criminaliteit. Uit recente analyses is geconstateerd dat er drie tot vier dadergroepen actief zijn in Suriname. De politieorganisatie richt zich op de opsporing en aanhoudingen van deze verdachten.

error: Kopiëren mag niet!