Vijf districten gecertificeerd

2DistriktenDe districten Saramacca, Brokopondo, Coronie, Sipaliwini, Paramaribo Noord-Oost en Paramaribo Zuid-West zijn gisteren gecertificeerd wat betreft het decentralisatieprogramma level 2. Dit betekend dat de districten capaciteiten hebben om een aantal projecten te kunnen uitvoeren.
Iris Gilliad, belast met burgerparticipatie, communicatie en trainingen, noemde de certificering een belangrijk moment voor de districten. Het gaat om capaciteitsversterking op het gebied van burgerparticipatie namelijk het versterken en opzetten van participatiestructuren op de commissariaten. Binnen decentralisatie is burgerparticipatie essentieel. Het moet volgens Gilliad niet zo zijn dat het commissariaat en personeel alleen moeten denken en beslissen. Om de burgers bij te betrekken, worden er onder andere hoorzittingen gehouden en is er op elk commissariaat een Burger Informatiecentrum (BIC) opgezet. Het personeel heeft al trainingen gekregen hoe het de burgers moet betrekken bij diverse activiteiten.
Tijdens de certificering hebben de dc’s een laptop, camera, fax en kopieerapparaten in ontvangst mogen nemen. Gilliad vertelt dat de bestuurskantoren ook worden voorzien van kantoormeubilair voor een betere werksfeer.
Het decentralisatieprogramma level 1 is al afgerond. Daarin hebben Para, Wanica, Commewijne en Nickerie geparticipeerd. In level 1 gaat het om alles dat betrekking heeft met de financiële huishouding in het district. In level 2 gaat het meer om trainingen, burgerparticipatie en alles met betrekking tot civieltechnische werken.
In het DLGP 2-programma waarin de districten nu zitten, is er een investeringsprogramma gestart in 2010. Daarvoor is er 10 miljoen SRD vrijgemaakt. Dat geld is allemaal gaan zitten in ontwateringprojecten, wegenbestrating en openbare markten die gerehabiliteerd moesten worden. De markt te Moengo is al opgeleverd, voor de markt te Lelydorp zijn de bestekken reeds af en zijn er plannen voor de openbare markt te Nickerie.

Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!