Politieke deskundigen: “Bouterse moet Pertjajah Luhur niet uit regering zetten”

President Desi Bouterse zal volgens politieke deskundigen geen partijen uit de regering zetten als de begrotingen voor het dienstjaar 2014 zijn goedgekeurd. Zij wijzen voornamelijk op de parlementaire minderheid die zal ontstaan bij het bedanken van de Pertjajah Luhur. Hoewel de partij van Paul Somohardjo niet deugt volgens econoom/jurist Guillermo Samson en de bestuurskundige August Boldewijn, is de aanwezigheid van deze politieke partij in het kabinet verstandig.
“De Pertjajah Luhur heeft geen ontwikkelingsvisie. De president heeft dat zelf ook gezegd, maar de megacombinatie moet voor verkiezingswinst het sociaalbeleid en het huisvestingsbeleid uitvoeren en daarvoor moeten wetten door het parlement”, zegt Boldewijn. Omdat de regeringscoalitie zonder de PL kan rekenen op een marginale meerderheid in De Nationale Assemblee en het quorumspook is het volgens de bestuurskundige verstandig dat de PL in de regering blijft. Hierdoor wordt ook de mogelijkheid dat Abop van Ronnie Brunswijk de regering ook vaarwel zegt uitgesloten. “De Abop en PL lijken nu op gespannen voet te zijn, maar Somohardjo en Brunswijk hebben tijdens de binnenlandse oorlog samen gespannen tegen Bouterse en wij moeten rekening daarmee houden”, waarschuwt Boldewijn.
Politicoloog Hans Breeveld verwacht ook niet dat de president coalitiepartijen bedankt vanwege het belang van een stabiele parlementaire meerderheid. Terwijl bij Samson het gevoel wel bekruipt dat de PL uit de regering wordt gezet. “De PL heeft de president veel schade berokkend en de PL-ministers zijn brandhout, hoewel die van de Abop slechter zijn”, zei de econoom/jurist in Kal Aaj Aur Kal (KAAK) van 19 oktober 2013. Samson gelooft dat de president Abop in de regering zal tolereren, omdat Brunswijk nodig is voor de rust in het binnenland.
John Krishnadat die ook in KAAK heeft gesproken, denkt niet dat president Bouterse na de begrotingsbehandeling zal kiezen voor een kleinere kabinetsformatie. “Het beleid van de regering is voor de resterende periode gelet op de jaarrede van 2014 meer gericht op sociale programma’s en het is niet nodig om een andere kabinetsformatie te hebben. Als de president meer concrete beleidspunten had genoemd dan zou het misschien goed zijn om het op zichzelf te proberen”, aldus Krishnadath.
Vrijwel alle politieke deskundigen zijn het erover eens dat PL niet deugt binnen de regering Bouterse-Ameerali, maar de meeste zijn op één lijn als het gaat om het behouden van de partij van Somohardjo. ‘Zijn ondersteuning is voornamelijk in het parlement nodig bij het goedkeuren van wetten.’ Boldewijn stelt echter voor dat Bouterse na de verkiezingen van 2015 de PL geen ministersposten meer toebedeelt, maar een deal sluit voor gedoogondersteuning zoals de PVV dat heeft gedaan met het eerste kabinet Rutte van Nederland.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: