Ronny Asabina: ‘Bevinding IMF verrast oppositie niet’

‘De bevinding van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verrast mij niet’, zegt BEP-oppositielid Ronnie Asabina. Het IMF is lovend over de nog heersende macro-economische stabiliteit, maar waarschuwt de regering te letten op haar uitgaven. Asabina: ‘Deze waarschuwing hebben wij van de oppositie al vaker laten horen.’ De BEP-topper zegt dat ook verschillende lokale financiële instellingen hun stem hierover hebben laten horen. Asabina: ‘In de jaar- en halfjaarlijkse verslagen van verschillende lokale banken en verzekeringsmaatschappijen is gewag gemaakt van de noodzaak bij de overheid te letten op haar uitgaven.’ Hij noemt onder andere de verslagen van de Hakrinbank, Assuria en de Landbouwbank. De parlementariër zegt dat ook topeconomen zulks hebben laten weten. Hij refereert naar uitspraken van professor Anthony Caram, die in de afgelopen maanden steeds erop gewezen heeft dat de staatsuitgaven beteugeld moeten worden. Toen de oppositie dit aankaartte, werd het door de coalitie afgedaan als stemmingmakerij en antipropaganda. Asabina wil nu weten hoe de coalitie zal omgaan met de bevinding van het IMF.
Het IMF waarschuwt de regering Boutertse/Ameerali om geen sociale projecten uit te voeren met geleend geld (non performing loans). De vele projecten die de regering in het kader van armoedebestrijding wil uitvoeren, mogen absoluut niet gefinancierd worden met geleend geld, zegt de politicus. Hij vindt het jammer dat er als maar wordt uitgegeven en erg geen buffer wordt opgebouwd voor mindere tijden. De regering heeft geprofiteerd van de hoge prijzen van stoffen in de afgelopen periode. Er is veel geld in landskas gevloeid, maar de duurzame investeringen en diversificatie van de economie is uitgebleven. De parlementariër zegt reikhalzend uit te kijken naar de financiële hervormingen, waarvan het staatshoofd gewag gemaakt had, na het ontslag van Wijnerman. De president had gezegd de financiële sector te zullen ordenen en de vinger te zullen leggen op de zere plek.

error: Kopiëren mag niet!