Strategisch plan voor versterking en hervorming primaire gezondheidszorg

Minister Michel Blokland van Volksgezondheid ontving afgelopen week het nationaal strategisch plan voor de versterking en hervorming van de primaire gezondheidszorg uit handen van een delegatie van de groep stakeholders die dit plan voorbereidde. Het nationaal strategisch plan kwam met grote motivatie en betrokkenheid van een brede groep van stakeholders afkomstig uit diverse gezondheidsorganisaties en andere sectoren tot stand, benadrukte dr. Hedwig Goede, die belast was met het planningsproces. Zij wees erop dat de primaire gezondheidszorg het fundament biedt waarop het gehele gezondheidssysteem rust en daarom sterk moet zijn. Echter, uit de gezamenlijk uitgevoerde analyse van de huidige situatie blijkt dat de primaire gezondheidszorg niet naar wens functioneert en nog onvoldoende aangepast is aan nieuwe uitdagingen, zoals de vergrijzing van de bevolking en de behoefte aan preventie en behandeling van chronische aandoeningen.
Het plan onderscheidt verschillende strategische gebieden, met als rode draad de noodzakelijke heroriëntatie van het zorgmodel en nationaal leiderschap om dit tot stand te brengen. De minister bedankte degenen die hun bijdrage leverden. Hij benadrukte dat een plan pas waarde heeft als het uitgevoerd wordt. Hij toonde zich verheugd dat het jaarplan 2013 ontwikkeld is om de uitvoering van de strategische acties te initiëren. Suriname staat niet alleen in haar hernieuwde aandacht voor de primaire gezondheidszorg. In het Latijns-Amerika en Caraibisch gebied zijn vele andere landen bezig met het vernieuwen van de primaire gezondheidszorg. Bij uitstek is er aandacht voor de nodige heroriëntatie van zorg, het garanderen van universele toegang voor een ieder, sociale participatie, de samenwerking met verschillende sectoren en de aandacht voor onderliggende oorzaken van gezondheid en ziekte.
Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie is er overweldigend bewijs dat landen met een sterk primair gezondheidszorgsysteem beter scoren op het gebied van bevolkingsgezondheid. Het Ontwikkelingsplan 2012-2016 van Suriname identificeert de versterking van de primaire gezondheidszorg als een belangrijke strategie om de bestaande ongelijkwaardigheid in gezondheid op te heffen.

error: Kopiëren mag niet!