Binnenkort oplevering drinkwaterproject Galibi

Ruim 200 huishoudens in de dorpen Christiaan- en Langamankondre (Galibi) zullen vanaf volgende maand gegarandeerd zijn van water uit de kraan. De huizen zijn al aangesloten op het drinkwaternet, maar beschikken nog niet 1 maal 24 uur over drinkwater, zegt dorpskapitein Ramses Kajoeramari. Galibi startte samen met het Fonds Ontwikkeling Binnenland (FOB) twee jaar terug dit drinkwaterproject, met de bedoeling alle huishoudens duurzaam te voorzien in dit basisgoed, zegt Kajoeramari. De dorpsleiding heeft het project daarom nog niet opgeleverd, ook al komt er reeds water uit de kraan. Het is de bedoeling de mensen de gehele dag te voorzien, omdat dit ook in het belang is van de productieactiviteiten in Galibi. Het dorp levert vis voor onder andere de markt in Albina en Saint Laurent. Voor een optimale visverwerkingsproductie is de beschikbaarheid van water een vereiste, zegt Kajoeramari.
De bouw van een twintig meters hoge toren is een van de laatste werkzaamheden die in dit verband nog worden uitgevoerd. Er is al een zuiveringsinstallatie gebouwd door de Vlaamsen. Een delegatie van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) bezoekt in mei aanstaande het dorp om de afrondende werkzaamheden uit te voeren met betrekking tot dit drinkwaterproject. De dorpsleiding voert het project uit met de VMW in het kader van de stedenband tussen de Belgische Gemeente Koksijde en Marowijne. Het ontwikkelingsproject heeft in totaal ruim 200.000 euro gekost, waarvan de VMW met ruim 90.000 euro is ingekomen.

error: Kopiëren mag niet!