''Javaanse cultuur uitgegroeid tot Surinaams cultuurelement"

Javaanse cultuurDe Indonesische ambassadeur Nur Sarierrahardjo heeft afgelopen zaterdag de sluiting en opening van de Indonesische Taal- en Danscursus 2013 verricht in de Pancasila-hal van de ambassade. De dansopleiding begon in 1987, terwijl de Indonesische en Javaanse taalopleiding in 2005 begon. Vorig jaar hadden voor beide cursussen in totaal 64 personen zich ingeschreven. Uiteindelijk hebben 35 mensen het examen af mogen leggen. “Voor degenen die zijn geslaagd voor het gevorderd niveau wordt verwacht dat zij actief deelnemen aan de bijeenkomsten, die om de twee weken worden gehouden, om de Javaanse en Indonesische taal beter te begrijpen”, zegt de ambassadeur.
Voor de danscursus zijn maar liefst 38 kinderen zo ver gekomen om het examen af te leggen. De ambassadeur is blij dat er nu meer kinderen onder de Surinaamse bevolking zijn die de Indonesische dans beheersen. ”Ik ben erg blij om te zien dat de kinderen zeer enthousiast zijn om de Indonesische dans te leren. Door het beheersen van de vele vormen van de traditionele Javaanse dans, wordt de voorouderlijke cultuur van Indonesië behouden.” De ambassadeur was blij om de certificaten uit te reiken aan degenen die zijn geslaagd voor het “gevorderde niveau” voor zowel de Indonesische als Javaanse taal. Er zal bovendien ook een danscertificaat worden uitgereikt in overeenstemming met de dans die wordt beheerst.
Dit jaar hebben meer dan 80 personen zich ingeschreven voor de cursus ‘Indonesische en Javaanse Taal’. Dit betekent dat de wens en de interesse om de taal en dans te leren, blijven groeien in Suriname. Volgens de ambassadeur geeft dit aan dat de belangstelling voor het leren van de Javaanse taal en dans nog steeds erg hoog en groeiende is. “Want het is nu duidelijk dat de Javaanse cultuur is uitgegroeid tot één van de cultuurelementen van Suriname of binnen de Surinaamse cultuur.” Daarom blijft de ambassade de bevolking helpen om de Javaanse cultuur te ontwikkelen in Suriname.
De danslessen zullen ook in het Indonesisch en Javaans worden verzorgd, zodat de studenten ook de taal leren. Om de Indonesische cultuur beter te begrijpen, zal de Indonesische ambassade weer van start gaan films over de Indonesische cultuur te vertonen, hetzij bij de ambassade zelf of in een district buiten Paramaribo. Deze filmavonden zullen gepaard gaan met andere activiteiten van de ambassade.

error: Kopiëren mag niet!