MACHTSWISSELING IN DE VOLKSREPUBLIEK CHINA (1) Voorgenomen beleid van de Nieuwe Leiders KRIESNADATH NANDOE

  1. 1.    Achttiende Congres Communistische Partij China

Begin  november 2012 werd Barack Obama herkozen als president
van de Verenigde Staten. Medio november kwam het achttiende Congres van de Chinese Communistische Partij in Beijing bijeen en wees Xi Jinping aan als opvolger van president Hu Jintao, De nieuwe partijleider werd verkozen tot secretaris-generaal, alsmede opperbevelhebber van het leger.
Naast partijleider Xi Jinping werden nog 6 nieuwe leden aangewezen als lid van het Centraal Uitvoerend Comité, de Hoogste Autoriteit binnen het Politbureau van de Chinese Communistische Partij. Naar verwachting zal één van de nieuwe leden Li Keqiang worden aangewezen als premier.
In maart 2013 zal het parlement van China bijeenkomen om de voordracht van partijleider Xi Jinping als president en Li Keqiang als premier van China te bekrachtigen, waarna de formele overdracht  van het bestuur door president Hu Jintao zal plaatsvinden.
Over de herverkiezing van president Obama zijn wij reeds nader ingegaan en zullen hierna aandacht besteden aan de machtswisseling in China.
 

  1. 2.    Beleid nieuwe leiders

Om de 10 jaren worden in China nieuwe leiders aangewezen en vanaf 1949 hebben de partijleiders Mao Zedong, Deng Xiaoping, Juan Zamin en Hu Jintao een  grote bijdrage geleverd aan de snelle welvaart, vooruitgang en stabiliteit van hun land.
Aan de machtswisseling in november 2012 werd in praktisch de gehele wereld aandacht besteed “China has become one of a small number of countries that have significant national interest in every part of the world and that command the attention, whether willingly or grudgingly, of every other country and every other national Organization1).
In de mondiale maar ook in de regionale context neemt China inderdaad een belangrijke plaats in en de vraag is welke koers de nieuwe leiders zullen varen en in welke mate het beleid van de regering Hu Jintao zal worden gecontinueerd.
Velen bestempelen de regeerperiode van de huidige president als “the golden and glorious decade” omdat in de afgelopen periode China een ongekende groei heeft gekend. Het per capita inkomen is verhoogd van USD1.000 naar USD 5.400, armoede met ruim 190 miljoen teruggebracht, sociale zekerheid en medische zorg verbeterd 2).
 
In zijn eerste openbare toespraak op 15 november 2012 als partijleider van de Communistische Partij beloofde hij te zullen streven naar beter onderwijs, meer permanente werkgelegenheid beter inkomen en leefomstandigheden. De partij heeft alle redenen om trots te zijn over de tot nog toe bereikte vooruitgang van zijn land, maar de nieuwe partijleider waarschuwde dat trots zijn niet moet leiden tot zelfvoldoening.
Hij wees erop dat er ook problemen zijn “that needs to be resolved urgently3) en noemde in dit verband corruptiebestrijding die een belangrijke prioriteit van zijn beleid zal zijn en stelde dat corruptie in andere landen tot maatschappelijke onrust en val van regeringen heeft geleid 4).
 

  1. 3.    Binnenlands beleid

Als belangrijkste prioriteit van de regering Xi Jinping blijft  het doorvoeren van nieuwe hervormingen teneinde een robuuste, duurzame en evenwichtige groei te bereiken. Dit kwam onder meer tot uiting in een rede die de aangewezen premier Li Keqiang in februari 2012 hield tijdens de jaarvergadering van de BOA forum voor Azië waarbij herhaaldelijk het belang van hervormingen werd benadrukt. Gepleit werd onder meer voor Open Regionalisme in Azie “to enhance consultation and cooperation, promote trade liberalization and investment facilitation and oppose all forms of protectionism” 5).
Naar verwacht zullen de nieuwe leiders bij de uitvoering van het beleid ook rekening houden met de voorstellen die vervat zijn in een rapport van de Wereldbank dat in februari 2012 werd uitgebracht. Dit rapport werd samengesteld in samenwerking met de Chinese “Denktank” Development Research Centre van de State Council of China. Volgens dit rapport kan China tegen 2030 uitgroeien tot een moderne, creatieve en harmonieuze samenleving met hoge inkomens. Om dit te kunnen realiseren dient evenwel een Nieuwe Ontwikkelingsstrategie te worden gevolgd waarin ondermeer voorgesteld wordt:
a)    Af te stappen van de huidige mix van vrije markt en een markt bestuurd door de overheid;
b)    Verdere hervorming van de financiële en arbeidsmarkt;
c)    Meer concurrentie en innovatie
d)    verbetering van “equality of opportunity;
Kortom, vergaande hervormingen op vele gebieden. ( wordt vervolgd op dinsdag 29 jan.)
 
Noten

  1. A.J. Nathan               –  How China sees America
    1. Scobell                             – Foreign Affairs September/October

2012

  1. De Economist                       –  The man who must change China

27 October 2012

  1. Xi Jinping                             –  First Public address; CNN

15 11 2012

  1. Yasheng                                – Democratize or die

Huang                                      Foreign Affairs
Jan/Feb 2013

  1. Li Keqiang                             – Statement at annual conference BOA

Forum for Asia April 2012

error: Kopiëren mag niet!