Kanhai wil rechter Chu wraken

De raadsman van hoofdverdachte Desi Bouterse, Irwin Kanhai, gaf gisteren bij de voortzetting van de zitting bij het 8 Decemberstrafproces te kennen dat hij rechter Suzanne Chu wil wraken. Zij is in de plaats gekomen van rechter Robby Rodrigues die met pensioen is gegaan. Kanhai zei dat Chu een bepaalde animositeit heeft tegenover zijn cliënt en daardoor niet onbevooroordeeld is. De advocaat vindt dat rechter Suzanna Chu niet geschikt is voor deze zaak.
Rechter Cynthia Valstein – Montnor heeft advocaat Kanhai niet de ruimte gegeven om gelijk een incident op te werpen. Zij wilde eerst auditeur-militair Roy Elgin in de gelegenheid stellen om zich uit te laten over de rechtsvraag over inmenging. Hij moest de stand van zaken doorgeven over deze kwestie, waarbij het nog in te stellen Constitutioneel Hof, de amnestiewet aan artikel 131 lid 3 van de grondwet moet toetsen. Minister Edward Belfort heeft te kennen gegeven dat er stappen gezet worden voor het instellen van het Constitutioneel Hof.
De Krijgsraad erkent dat de zaak niet inhoudelijk kan worden behandeld. Het gaat nu slechts om de procedure. Kanhai is het eens met de Krijgsraad dat het nu alleen om de schorsing gaat. Aangezien de zaak niet inhoudelijk is behandeld, houdt Kanhai de wraking van de rechter aan tot de schorsing eventueel wordt opgeheven. De schorsing voor onbepaalde tijd, die op 11 mei 2012 plaatsvond, is nog steeds geldig.
 

error: Kopiëren mag niet!