Marrons herdenken 10 oktober 1760 met eenheidsgedachte

10 oktober is het de Dag der Marrons. Dit jaar is het precies 252 jaar geleden dat de voorouders van de marrons Vredestraktaten tekenden met de voormalige koloniale overheid. Een basisoverwinning op het leven van die tijd, dat gestoeld was op het verrichten van onvrijwillige diensten. Hierbij werden de voorouders van de marrons behandeld als het eigendom van de plantage-eigenaren. Deze vorm van handelen staat bekend als slavernij en vanuit die gedachtegang ontwikkelden zich vele opstanden, met als resultaat de dag van 10 oktober 1760, die gezien kan worden als de voorloper op de afschaffing van de slavernij in Suriname op 1 juli 1863.
De nazaten kijken met veel waardering terug naar dit moment uit de Surinaamse geschiedenis, die geen al te grote bekendheid geniet binnen de samenleving. Na 252 jaar van kleine bekendheid wil de Stichting 10 oktober 1760, een start maken met het awareness-proces rondom dit gebeuren, met als opzet de vooruitgang van de doelgroep binnen de Surinaamse samenleving. Vandaar dat gekozen is voor het thema ‘Eenheid maakt macht!’.Met dit thema willen wij als multipurpose marronstichting bewijzen dat wij eindelijk eens gezamenlijk zaken willen aanpakken, voor onszelf en de omgeving waarbinnen wij leven’, zegt een zelfbewuste Leo Atomang, de voorzitter van Stichting 10 oktober 1760.
De stichting zal op zaterdag 6 oktober haar logo presenteren aan de media tijdens een logo media-lunch persbriefing. Hierbij wil de stichting de aanzet geven om een langdurige band op te zetten met de media voor het kunnen overbrengen van het awarenesstraject van Stichting 10 oktober 1760.
Vanuit het stichtingsbestuur, dat wettelijk erkend is bij de overheid, wordt er in verband met de dag van 10 oktober 1760 in de Palmentuin een 2-daagse marronmanifestatie gehouden. Deze dag, die een nationale vrije dag is, wordt zowel in stad als district herdacht door diverse organisaties en personen die zich betrokken voelen bij het gebeuren rondom het thema voor 2012.
 

error: Kopiëren mag niet!