Twee jaar voor slachten koe buurvrouw

De 28-jarige Romano Ment en de 19-jarige Trivenio Sante gaan wegens veediefstal de bak in. Ment heeft een drachtige koe van zijn buurvrouw meegenomen en geslacht. Het vlees werd daarna verdeeld onder kennissen, de rest werd in de vriezer bewaard. Openbare aanklager Shanta Mahadew eiste 2 jaar cel met aftrek tegen Ment. Hij was werkzaam in een slagerij. Tegen Sante vorderde het OM een straf van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk. Sante is medeplichtig geweest. De rechter achtte diefstal van de koe, vernieling, overtreding van de Wet verdovende middelen en overtreding aan de Vuurwapenwet bewezen. De rechter veroordeelde Ment tot 2 jaar met aftrek en Sante tot 12 maanden waarvan 4 voorwaardelijk.
Ment stapte met een kruiwagen en alle andere attributen welke hij nodig had bij het slachten van het dier, in het weiland van de benadeelde. Ment heeft Sante erbij gehaald om het vlees te helpen sjouwen. Bijkans 20 kilo vlees heeft Ment aan zijn kennissen verdeeld en een deel had hij in zijn vriezer bewaard voor verkoop. De koe behoorde aan een buurvrouw toe. Zij verklaarde bij de politie een emotionele band te hebben met haar vee. Zij behandelde de koe als haar familie. Op 8 mei kon zij haar geliefd beestje niet vinden. Iets verderop in de straat vond zij de kop van het dier. De benadeelde werd heel emotioneel. Zij kwam aan geld door de verkoop van melk.
Advocaat Nacatia San A Jong betoogde dat haar cliënt vooraf van niets afwist. Sante liep over straat toen hij door Ment werd geroepen. Hij heeft op verzoek van Ment geholpen met sjouwen. Verder weet hij niets af van de diefstal. De raadsvrouwe gaf aan dat de verdachte vanwege pressie een bekentenis heeft afgelegd bij de politie. Hij is door de inspecteur mishandeld. De raadsvrouw verzocht de rechter om rekening hiermee te houden en haar cliënt een veel mildere straf op te leggen of zelfs vrij te spreken. De rechter was zeer kort over het bewijs. Ment heeft een koe van zijn buren weggenomen. Hij ging voorbereid naar het weiland van de benadeelde. Bij onderzoek in de woning van de verdachte werden er zes zakken met rundvlees aangetroffen. Naast het vlees werden ook nog marihuana en patronen aangetroffen.
Saskia Bandhan              

error: Kopiëren mag niet!