Jennifer Silos: ‘Advies president maakt mij niet afhankelijk’

Jennifer van Dijk-Silos, jurist en voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau  (OKB),  vindt niet dat ze politiek afhankelijk is wanneer zij op afroepbasis juridische adviezen geeft aan president Desi Bouterse. Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP)  wil van minister Soewarto Moestadja (Binnenlandse Zaken) weten of er geen sprake is van belangenverstrengeling.
Gajadien vindt dat het OKB niet onpartijdig meer is als Silos officieel benoemd is tot deeltijds adviseur van de president. “Dit is conflict of interest”, zei het assembleelid donderdagavond tijdens de rondvraag in De Nationale Assemblee. De parlementariër zegt aan Starnieuws dat uit een resolutie blijkt dat Silos maandelijks een bedrag van SRD 6000 ontvangt als deeltijds adviseur.
Per 1 juli 2011                                                
Gajadien voert aan dat op 25 januari 2012 Bouterse in een brief heeft vastgelegd dat Silos benoemd is tot deeltijds adviseur van de  president van de Republiek Suriname.  Dit werkt terug tot 1 juli 2011. Bouterse vindt het wenselijk de ondersteuning te hebben van specifieke deskundigheid voor juridische vraagstukken. Het maandelijkse honorarium is ten laste van het ministerie van Binnenlandse Zaken, directoraat Algemene Zaken. Gajadien wil ook weten of de leden van het OKB demissionair zijn. Hij vindt dat de verkiezingsorganisatie niet in gevaar mag komen.
Silos om commentaar gevraagd, zegt dat zij tijdens de regering Venetiaan ook juridische adviezen heeft gegeven aan de toenmalige president, maar nooit voor betaald is geworden, waardoor dit niet zichtbaar is in de administratie. “Ik was op afroep beschikbaar,  het kon ook niet anders omdat mijn beroep advocaat is en dus een van mijn taken is om iedereen die voor mijn diensten betaalt, van advies te dienen”, stelt Silos. Zij benadrukt dat het om juridische adviezen gaat.
Retainer fee
Vanaf president Bouterse is aangetreden, heeft hij Silos gevraagd hem als juridisch adviseur, in door hem geïdentificeerde gevallen, van dienst te willen zijn. “Aangezien dit de manier is waarop ik mijn brood verdien, heb ik ja gezegd. Ik ben een echte professional en ik ben een vakbekwame jurist die veel gevraagd wordt voor het uitbrengen van adviezen. Ook in dit geval ben ik op afroep beschikbaar. Het verschil hier is dat ik maandelijks een retainer fee ontvang en dat maakt mij echt niet afhankelijk, omdat ik niet als zodanig in dienst ben getreden”, benadrukt Silos.
Gekozen is voor deze constructie omdat een commercieel tarief het land veel meer zou kosten, merkt Silos op.  “En dit bedrag was al aardig opgelopen omdat de administratieve stukken niet voorbereid waren om mij voor mijn diensten sedert augustus 2010 te betalen, hetgeen nu gebeurd is”, legt de jurist uit. Zij benadrukt dat deze taakstelling professioneel en technocratisch van aard is. Het kan volgens Silos geen invloed hebben op de onafhankelijkheid van haar en het OKB.
Politiek debat
“Ook onder de regering Venetiaan heb ik bewezen dat het OKB een eerbiedwaardig, respectabel en onafhankelijk instituut is en ik vermag niet in te zien waarom dat zou veranderen. Ik ben heel integer, eerlijk en hanteer hoge normen van moraal en fatsoen in mijn werk en in alles wat ik doe en vind het daarom zeer onterecht dat bepaalde politici het OKB weer eens sleuren in een politiek debat.”
Gajadien merkt op dat voor hem heel belangrijk is dat de onafhankelijke positie van de verkiezingsorganisatie altijd gegarandeerd is. Dit proces is niet alleen van belang bij het houden van verkiezingen. Hij wil een gedegen antwoord hebben van de minister van Binnenlandse Zaken. De politicus benadrukt dat het hier niet gaat om een persoonlijke aangelegenheid. Silos zegt dat zolang de OKB-leden niet ontslagen zijn en hun vergoeding doorloopt, het verkiezingsproces niet in gevaar is. Gajadien zal op deze kwestie terugkomen in De Nationale Assemblee.

error: Kopiëren mag niet!