Terugroeprecht kan Wangsabesari zijn functie kosten

De ondervoorzitter van de KTPI, Oesman Wangsabesari, is woensdagavond door het hoofdbestuur van de partij geroyeerd. Op het district Nickerie na, waren de partijstructuren van alle districten aanwezig in het partijcentrum. Volgens partijvoorzitter Willy Soemita was over het royement van Wangsabesari reeds zondag beslist door de alv. Er werd afgelopen zondag een motie ingediend om Wangsabesari te royeren. Het hoofdbestuur had drie dagen nodig om zich hierover te beraden. Volgens de voorzitter van de groen-witte partij is het royement een opdracht van de alv, die dan ook is uitgevoerd door het hoofdbestuur. De alv van woensdag diende alleen om de administratieve zaken omtrent het royement van Wangsabesari af te ronden .
Soemita zegt dat het royement van de ondervoorzitter van de KTPI gezien kan worden als een stukje historie. Hij had dit niet graag gewild, maar kon de opdracht van de alv niet terzijde leggen. Het hoofdbestuur heeft zich nog niet gebogen over de functie van Wangsabesari als parlementariër. “Dat hangt af van de partijstructuren.”
Politicoloog Hans Breeveld zegt dat een royement de eerste stap kan zijn naar het terugroepen van Wangsabesari. Dat is op basis van het terugroeprecht. Wangsabesari is gekozen in combinatieverband, maar het is de partij die het verzoek kan doen tot zijn terugroepen. “Het blijkt dat men daar naartoe afstevent.” Indien de KTPI besluit om het terugroeprecht toe te passen, dan kan dit het einde van de parlementaire carrière van Wangsabesari betekenen. Echter heeft de ondervoorzitter een tegenzet. De ondervoorzitter kan zich statutair nog altijd weren. Het overschrijden van de termijn voor het houden van een bestuursverkiezing kan in zijn voordeel werken. De verkiezingen hadden al in augustus 2011 gehouden moeten worden.

error: Kopiëren mag niet!