VS moet laatste reuzenpanda’s teruggeven aan China

In 2019 konden Amerikanen nog reuzenpanda’s bekijken in vier dierentuinen. Eind van dit jaar zal waarschijnlijk ook de laatste dierentuin in de VS die nu nog panda’s houdt, Zoo Atlanta, de dieren terug moeten geven aan China. 

In Atlanta verblijven op dit moment de laatste vier panda’s in de Verenigde Staten. Het koppel Lun Lun en Yang Yang kwam in 1999 vanuit China naar Atlanta als onderdeel van een ‘leenovereenkomst’. 

Die overeenkomst werd getekend voor 25 jaar, en dus moeten de twee dit jaar terugkeren, samen met hun twee jongen die in 2016 in de VS werd geboren: Ya Lun en Xi Lun. In totaal kregen Lun Lun en Yang Yang zeven jongen, maar de rest is al in China, in het Chengdu Onderzoekscentrum voor het Fokken van Reuzenpanda’s. 

Daarover zegt de dierentuin in Atlanta: “In de voorwaarden van de reuzenpandalening van Zoo Atlanta met China was altijd de clausule opgenomen dat alle nakomelingen van Lun Lun en Yang Yang naar China reizen zodra ze volwassen zijn.” 

Vanaf 1941 zette de Chinese overheid panda’s in als diplomatiek instrument door ze aan andere landen te schenken. Vanaf 1984 werden ze uitgeleend in plaats van weggegeven.

error: Kopiëren mag niet!