Veiligheidssamenwerking Suriname en VS komende vijf jaren versterkt

U.S. Southern Command (Southcom) generaal-majoor Julie Nethercot bracht op 9 mei een bezoek aan Suriname om de veiligheidssamenwerking tussen de VS en Suriname te versterken en te vernieuwen. Onderdeel van haar bezoek was onder meer de ondertekening van het Engagement and Cooperation Framework tussen Southcom en het Nationaal Leger (NL). 

Het Engagement and Cooperation Framework is een strategisch document voor het identificeren van de aandachtsgebieden en inspanningen voor verbeterde bilaterale samenwerking op het gebied van nationale defensie en veiligheid voor beide landen voor de komende vijf jaar. 

Volgens minister Krishna Mathoera van Defensie markeert de ondertekening van dit document een nieuw hoofdstuk in de sterke defensierelatie tussen de twee landen. “Dit raamwerk formaliseert onze  samenwerking en schetst de belangrijkste aandachtsgebieden om de ernstige uitdagingen waar we samen voor staan aan te pakken.  Deze uitdagingen zijn veelzijdig en vereisen een geïntegreerd antwoord. Het identificeert  vijf kritieke gebieden waar we hand in hand kunnen werken. Institutionele ontwikkeling, waardoor de structuur en het trainingsvermogen van onze strijdkrachten zullen worden versterkt, waardoor een professioneler en capabeler leger wordt verzekerd dat klaar is om bedreigingen het hoofd te bieden”, sprak de minister. 

veiligheidsbedreigingen geen grenzen respecteren”, aldus de minister, 

Volgens VS-ambassadeur Robert Faucher hebben Suriname en de VS een lange en diepgaande gedeelde toewijding  aan democratie, veiligheid en welvaart. En met de ondertekening van dit raamwerk kijkt hij uit naar de toekomst.

error: Kopiëren mag niet!