Mondiale goudproductie in 2023: China, Australië en Rusland domineren

De productie van goud is wereldwijd meer dan ooit tevoren van belang. De geopolitieke spanningen en de unilaterale sancties van de VS en West-Europese landen tegen andere landen leiden ertoe dat investeerders minder vertrouwen hebben in de euro en de USD. Landen als Rusland en China slaan daarom meer goud op als hun reserve, wat de internationale goudprijs doet stijgen.

In 2023 werd wereldwijd meer dan 3.000 ton goud geproduceerd. China, Australië en Rusland waren de drie grootste producenten, met respectievelijk 370, 310 en 310 ton.

De top 10 goudproducerende landen in 2023 zijn China (Azië) 370 ton, Australië (Oceanië) 310 ton, Rusland (Europa) 310 ton, Canada (Noord-Amerika) 200 ton, Verenigde Staten (Noord-Amerika) 170 ton, Kazachstan (Azië) 130 ton, Mexico (Noord-Amerika) 120 ton, Indonesië (Azië) 110 ton, Zuid-Afrika (Afrika) 100 ton en Oezbekistan (Azië) 100 ton.

Goudwinning in China

Goudmijnen in China zijn geconcentreerd in oostelijke provincies zoals Shandong, Henan, Fujian en Liaoning. De goudmijnreserves van China worden geschat op 3.000 ton, wat neerkomt op ongeveer 5% van de totale mondiale reserves van 59.000 ton.

Naast het zijn van de grootste producent, was China in 2023 ook de grootste afnemer van goud. De centrale bank van het land kocht in dat jaar 225 ton goud.

Toekomstvooruitzichten

Volgens Fitch Solutions zal de mondiale goudmijnproductie op de middellange termijn (2023-2032) met 15% groeien. De hoge goudprijzen stimuleren investeringen en productie.

De Surinaamse goudindustrie

Hoewel Suriname ook goud produceert, is de productie vergeleken met de bovengenoemde landen erg klein. De Surinaamse goudindustrie heeft echter de potentie om te groeien, met name door de ontwikkeling van nieuwe goudmijnen. De toenemende vraag naar goud wereldwijd biedt kansen voor Suriname om zijn goudproductie te verhogen en zijn economie te versterken.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de goudwinning negatieve gevolgen kan hebben voor het milieu en de lokale bevolking. Het is daarom van belang dat de Surinaamse goudindustrie op een duurzame en verantwoorde manier wordt ontwikkeld.

error: Kopiëren mag niet!