International Nurses Day: De waarde van de Surinaamse verpleegkundigen

Het was zondag de Internationale Dag van de Verpleging, een gelegenheid die wereldwijd wordt erkend om de onschatbare rol van verpleegkundigen te waarderen en hun belang voor de samenleving te benadrukken. 

Verpleegkundigen vormen het hart van de gezondheidszorg in elk land, waarbij ze dagelijks zorg, comfort en ondersteuning bieden aan patiënten in ziekenhuizen, klinieken en gemeenschappen overal in de wereld, ook in Suriname. Hun toewijding en deskundigheid zijn van onschatbare waarde voor het welzijn van het gehele land.

Desalniettemin is de afgelopen jaren een zorgwekkende tendens merkbaar binnen de Surinaamse gemeenschap, namelijk het toenemend aantal Surinaamse verpleegkundigen dat vertrekt naar het buitenland om betere arbeidsmogelijkheden en kansen te krijgen. De gezondheidszorg in Suriname is niet alleen getroffen door deze migratiestroom, maar ook de gemeenschap als geheel. Het vertrek van gekwalificeerde en ervaren zorgprofessionals kan leiden tot tekorten in essentiële sectoren.

Volgens het Financieel Jaarplan 2024 van het ministerie van Financiën en Planning, is het landelijke aantal algemene artsen tussen 2018 en 2020 jaarlijks met ongeveer 21 procent gestegen, waarbij slechts ongeveer 18 procent verbonden was aan de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). Dit percentage daalde verder naar 11 procent in 2022. Gedurende dezelfde periode nam het aantal medisch specialisten jaarlijks af met ongeveer 17 procent. Het aantal medisch specialisten dat voornamelijk in ziekenhuizen werkzaam was, daalde van 3 naar 1 per 10.000 inwoners.

Deze cijfers onderstrepen de urgentie van het aanpakken van deze kwestie en het vinden van duurzame oplossingen om de zorgprofessionals te behouden.

SD

error: Kopiëren mag niet!