Maleisië biedt handelspartners ‘orang-oetan diplomatie’ aan

Maleisië heeft gezegd dat het van plan is orang-oetans cadeau te doen aan belangrijke handelspartners die zijn palmolie kopen. Minister van Grondstoffen Johari Abdul Ghani zei dat het land hoopt dezelfde goodwill te genereren als China met zijn ‘panda-diplomatie’.

Maar natuurbeschermingsorganisatie WWF zegt, dat de nadruk juist moet liggen op de bescherming van orang-oetans in hun natuurlijke habitat.

De grote apen, die inheems zijn in Maleisië en Indonesië, zijn een ernstig bedreigde diersoort, omdat houtkap en landbouwuitbreiding – vooral voor palmolieplantages – verantwoordelijk worden gehouden voor het krimpen van de natuurlijke regenwouden waar ze leven.

Met een naam die ‘man van het bos’ betekent, leven er ongeveer 105.000 orang-oetans op het eiland Borneo en een paar duizend op Sumatra, zegt WWF.

Grote importeurs van palmolie, zoals China, India en de Europese Unie, zouden de apen als geschenk krijgen. “Dit zal voor de wereldgemeenschap bewijzen dat Maleisië zich inzet voor het behoud van de biodiversiteit”, zei de minister op X.

error: Kopiëren mag niet!