C-47 gaat in tweedaagse staking om terugdraaing stroomtarieven

De progressieve vakcentrale C-47 gaat in een tweedaagse staking om terugdraaing van de verhoogde stroomtarieven. Werknemers van de meer dan 55 lidbonden in de diverse economische sectoren in het land zullen donderdag en vrijdag, 2 en 3 mei, thuis blijven en niet aan het werk verschijnen.

Indien de regering na deze twee stakingsdagen niets van zich laat horen zal de stakingsactie voortgezet worden. Dit actie parool is maandag door C-47 voorzitter Robby Berenstein uitgevaardigd en bekendgemaakt op een lidbondenvergadering van de vakcentrale.

De vergadering werd bijgewoond door vertegenwoordigers van vakbonden die samen met C-47 deel uitmaken van de zogeheten gezamenlijke vakbeweging, waaronder de Politiebond en de FOLS. Het is vooralsnog niet duidelijk of deze bonden ook in staking zullen gaan.

Op 16 april heeft de gezamenlijke vakbeweging president Santokhi in een schrijven een ultimatum van 2 weken gegeven om het staatsbesluit dat de verhoogde stroomtarieven regelt terug te draaien. Op dat schrijven is er geen reactie ontvangen. 

Vakbeweging geschoffeerd

C-47 voorzitter Robby Berenstein zegt dat de stakingsactie net zolang zal worden voortgezet totdat de verhoogde stroomtarieven zijn teruggedraaid. Hij had geen goed woord over voor de houding van de regering die systematisch de positie van de vakbeweging in kwesties negeert, doch doet alsof het in dialoog met haar staat. Na acties van vakbonden worden afspraken gemaakt, maar de regering komt die niet na. De vakbeweging wordt volgens Berenstein systematisch door de regering geschoffeerd.

Met de aanbevelingen en voorstellen van de EBS Tarieven Commissie (ETC) over de juiste en eerlijke stroomtarieven is weinig mee gedaan. De gezamenlijke vakbonden hebben in schrijven aan de president benadrukt dat zij pal staan achter het rapport van de ETC. De ETC werd in oktober 2021 ingesteld nadat C-47 en overige delen van de vakbeweging dreigden met vakbondsacties, toen ook tegen de aanpassing van de stroomtarieven met 10 procent. Die verhoging werd aangehouden en toen werd de EBS Tarieven Commissie (ETC) ingesteld. 

C-47 en de gezamenlijke vakbeweging is het niet eens met de per 6 maart ingevoerde verhoogde stroomtarieven. In de tarieven zijn zoals in het ETC-rapport wordt gesteld een aantal oneigenlijke kosten meegenomen, die onder meer het gevolg zijn van inefficiënties in de bedrijfsvoering van EBS. Die zouden volgens de C-47 eerst aangepakt dienen te worden, alvorens over te gaan tot verhoging van de stroomtarieven.

Misleiding president

Berenstein verweet maandag op de vergadering van zijn vakcentrale de president en de regering van misleiding door te stellen dat de gevolgen van de verhoogde stroomtarieven minimaal zijn voor huishoudens, omdat er voor verbruik tot 900 KWu per maand maximaal korting van SRD 400 wordt gegeven. Deze korting zal echter volgens de C-47 voorzitter in juli weg komen te vallen. Voor bedrijven en winkels betekent het, dat zij met verhoogde kosten te maken krijgen, die uiteindelijk verhaald worden op de bevolking. 

Het koopkrachtverlies van de arbeidende klasse is in de afgelopen jaren dusdanig dat het de gevolgen op alle fronten van de verhoogde stroomtarieven niet zal kunnen dragen. 

De stakingsacties van donderdag en vrijdag zullen daarom voortgezet worden totdat de tariefsverhogingen van stroom zijn teruggedraaid.

SS

error: Kopiëren mag niet!