“Wanneer worden bouwmaterialen weer betaalbaar in het land?”

“Soms moet ik zelf met laarzen en paraplu in huis zitten”

De regenperiode in het land is al aangebroken en velen zitten met de handen in het haar voor wat betreft de kosten voor het repareren van  kleine tot grote daklekkages. Zo moet er nu veel meer betaald worden voor zinkplaten, vervangen van beschadigd hout in het plafond en het plakband dat gebruikt wordt om kleine lekkages dicht te maken. 

Elvira, een alleenstaande vrouw met 3 kinderen, geeft in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname aan, dat zij al 25 jaren in haar huis woont en nog nooit zoveel stress heeft gehad. Nadat de afgelopen weken het langzamerhand hard begon te regenen is haar kamer haast onder water gelopen.

“Ik lag op bed te slapen en ineens voelde ik water op mijn schouders. Ik stond op en zag toen een hele stroom water vallen vanuit het plafond. In de late avond kon ik weinig doen dan me bed even opschuiven en verder slapen. In de ochtend moest ik iemand in de buurt gaan zoeken die op het dak kon gaan en te checken wat er aan de hand was. Voor het kijken alleen in een 5 minuten heb ik een junkie van de buurt STF 300 moeten betalen. Want mensen willen tegenwoordig niet meer werken. Ze wachten allemaal op koopkracht vanuit de overheid”, zegt Elvira.

Van die man kreeg zij te horen dat drie zinkplaten helemaal verroest waren en er te grote gaten waren om dicht te kunnen plakken. De oplossing was om nieuwe zinkplaten te kopen. “Maar dat geld heb ik  niet. Ik verdien nauwelijks SRD 3.000 per maand en hou al niets over nadat ik alle kosten in huis heb betaald. En de situatie is nog erger geworden, nadat er water begon te lekken op de televisie toen ik niet thuis was op een andere dag. Die tv is gebrand, dus nog meer kosten. Wanneer worden bouwmaterialen weer betaalbaar in het land? Hoe moeten wij alleenstaanden dit oplossen?”, vraagt Elvira zich af.

“Soms moet ik zelf met laarzen en paraplu in huis zitten”

Ook James heeft een soortgelijk probleem in zijn huis. De 64-jarige gepensioneerde vertelt dat zijn hele huis lekt en onder water loopt bij regen en dat hij van een aannemer gehoord heeft dat hij daarvoor 2000 euro zal moeten zoeken om alles te kunnen herstellen. “Ik had geen andere keus dan familieleden om hulp te vragen om dit te kunnen betalen. Maar, ook zij hebben het moeilijk. Soms moet ik zelf met laarzen  en paraplu in huis zitten”, zegt James.

error: Kopiëren mag niet!