Saoedi-Arabië zou dit jaar de eerste Miss Universe-deelneemster kunnen hebben

Saoedi-Arabië zou dit jaar zijn eerste Miss Universe-deelneemster kunnen hebben, zeiden de organisatoren deze week, nadat een mannequin en influencer beweerde dat ze was geselecteerd. De Miss Universe Organization “ondergaat momenteel een rigoureus controleproces om een ​​potentiële kandidaat te kwalificeren voor de toewijzing van de Saoedi-Arabië-franchise”, zei Maria Jose Unda, de coördinatrice van de internationale betrekkingen van de organisatie, in een verklaring aan het Franse persbureau AFP.

“We zullen zeer binnenkort een beslissing nemen over de Nationale Directeur voor Saoedi-Arabië,” zei ze, en merkte op dat het “mogelijk” was voor Saoedi-Arabië om een ​​deelnemer te hebben vóór de volgende editie van de competitie, gepland voor september in  Mexico.

De verklaring kwam nadat het Saoedische model Rumy al-Qahtani eind maart online voor opschudding zorgde toen ze op haar honderdduizenden Instagram-volgers plaatste dat ze “vereerd” was om Saoedi-Arabië te vertegenwoordigen bij Miss Universe tijdens het komende evenement. De post bevatte foto’s van Qahtani, een 27-jarige inwoonster van Riyad, in een jurk met pailletten en de groene Saoedische vlag met de inscriptie van de shahada, het islamitische geloof.

Minder dan een week later bracht Miss Universe een verklaring uit waarin ze de post van Qahtani ‘vals en misleidend’ noemde en waarin stond dat er in het Golfkoninkrijk geen selectieproces was uitgevoerd.

Als het gebeurt, zou het opwerpen van een Miss Universe-kandidate een nieuwe stap betekenen in de poging van Saoedi-Arabië om zijn ultraconservatieve imago te verzachten, terwijl kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke heerser, toeristen en investeerders probeert te lokken.

Saoedi-Arabië, de grootste exporteur van ruwe olie ter wereld, wordt al lange tijd in verband gebracht met de onderdrukking van vrouwen vanwege vroegere regels zoals een rijverbod en de verplichting om abaya-gewaden te dragen.

error: Kopiëren mag niet!