Fundamentele vaardigheden van groot belang in het basisonderwijs

Leerkrachten op de basisschool geven aan, dat ze liever zien, dat leerlingen de klas overdoen als ze niet beschikken over de noodzakelijke basisvaardigheden. Of het nu gaat om lezen, schrijven of rekenen, het is van groot belang dat deze vaardigheden goed ontwikkeld zijn voordat leerlingen doorgaan naar hogere klassen, wordt opgemerkt.

Volgens hen heeft het systeem van doorstromen ertoe geleid, dat sommige leerlingen steeds slechter presteren naarmate ze naar hogere klassen gaan. Dit komt simpelweg doordat ze geen sterke basis hebben om op voort te bouwen. Leerkrachten zijn van mening dat dit kan leiden tot langdurige academische achterstand en zelfs vroegtijdig schoolverlaten. Daarom geven ze er de voorkeur aan, dat kinderen extra tijd krijgen om het begrip te versterken en hun basisvaardigheden te verbeteren voordat ze naar de volgende klas gaan.

Leerkrachten maken zich ook zorgen over de leesvaardigheid van leerlingen. Zonder leesvaardigheid is succes op school moeilijk te bereiken, benadrukken ze. Sommige leerlingen herkennen weliswaar letters, maar hebben moeite met het samenstellen van woorden, wat het leesproces bemoeilijkt. Hoewel leerkrachten hun best doen, vinden ze het ook belangrijk dat ouders hun kinderen volledig ondersteunen bij hun leerproces.

Het lijkt er echter op, dat sommige ouders minder betrokken zijn bij de educatie van hun kinderen, omdat huiswerk niet wordt gemaakt en schriften niet regelmatig worden gecontroleerd. Daarom benadrukken leerkrachten het belang van ouderlijke betrokkenheid en stimuleren ze ouders om een actieve rol te spelen bij de educatie van hun kinderen.

SK

error: Kopiëren mag niet!