Haïti: Premier Ariël Henry dient zijn ontslag in

Ariël Henry heeft zijn ontslag als premier van Haïti definitief ingediend. Daarmee maakt hij ruimte voor een nieuwe regering. Criminele bendes hadden de afgelopen weken al zijn aftreden geëist en waren daarom gewelddadig in opstand gekomen.

Twee weken geleden kondigde de Haïtiaanse regering al een overgangsraad aan. Deze raad moet ervoor zorgen dat er weer een stabiele regering komt die de orde in het land herstelt. De negenkoppige overgangsraad werd donderdag geïnstalleerd, tegelijk met het aftreden van premier Henry. Hij was al in het buitenland (Los Angeles, VS) sinds de opstand van de bendes was begonnen.

Zij verenigden zich eind februari onder leiding van de beruchte bendeleider Jimmy Chérizier in een poging om Henry omver te werpen. De bendes bestormden politiebureaus en gevangenissen op het moment dat de premier een bezoek bracht aan Kenia.

Daar probeerde hij een akkoord te sluiten voor de inzet van Keniaanse politieagenten tegen criminele bendes in Haïti. Sindsdien heeft de premier niet meer kunnen terugkeren naar Haïti.

error: Kopiëren mag niet!