Weetje van de dag – Vandaag in 1994: Zuid-Afrika houdt eerste multiraciale verkiezingen

Ruim 22 miljoen Zuid-Afrikanen kwamen 27 april 1994 naar de stembus tijdens de eerste multiraciale parlementsverkiezingen van het land. Een overweldigende meerderheid koos anti-apartheidsleider Nelson Mandela als hoofd van een nieuwe coalitieregering, bestaande uit zijn African National Congress Party, de Nationale Partij van voormalig president F.W. de Klerk en de Inkatha Freedom Party van Zoeloe-leider Mangosuthu Buthelezi.

Het ANC behaalde een electorale meerderheid en Mandela werd verkozen tot president van Zuid-Afrika, een functie die hij tot 1999 bekleedde.

Op 5 december 2013 maakte president Zuma tijdens een persconferentie bekend dat Mandela op 95-jarige leeftijd was overleden in zijn woning in Johannesburg. In Zuid-Afrika werd een periode van nationale rouw afgekondigd.

Zondag 8 december werd uitgeroepen tot een landelijke ‘dag van gebed en bezinning’ en op 10 december was er een massale herdenkingsbijeenkomst in Soccer City bij Soweto.

Mandela werd op 15 december in Qunu begraven.

error: Kopiëren mag niet!