In Memoriam ‘Maestro Harry Mahabir’

Maestro Harry Mahabir werd geboren op 1 april 1934 in Trinidad. Hij overleed op 26 april 2007. Indien nog in leven, zou hij dit jaar zijn 90ste verjaardag hebben gevierd. Op zeer jonge leeftijd toonde Harry interesse in muziek. Hij sloot zich aan bij het Naya Zamana Orkest als harmoniumspeler.

In 1965 kreeg hij een studiebeurs aangeboden om muziek te studeren in India. Hij liet zijn jonge gezin achter en vertrok naar India, waar hij twee jaren studeerde.

Toen de muziek voor de film Ram aur Shyam werd opgenomen door music director Naushad, werd Harry gevraagd om te spelen in het nummer Aayee Hai Baharen Mite Zulmo Sitam. De film werd uitgebracht in 1967 met in de hoofdrol Dilip Kumar en Waheeda Rahman.

Na terugkeer in Trinidad, besloot Harry zijn eigen orkest op te richten. Ook leerde Harry zijn twee zonen Mukesh en Narie muziek spelen. Zij waren toen resp. 11 en 7 jaar oud. Maestro Harry Mahabir was de eerste muzikant die hindostaanse chutneymuziek in Trinidad en Tobago introduceerde met het maken van “Nani and Nana” van Sundar Popo, de eerste lokale chutney.

Tijdens zijn carrière in de muziek heeft Maestro Harry Mahabir vele artiesten uit de Indiase filmindustrie op het podium begeleid, zoals Hari Om Sharan, Jagjit en Chitra Singh, Mukesh e.a. Met Jagjit en Chitra Singh nam hij een album op met moslimliederen, een van deze nummers was het welbekende ‘Tareef us Khuda ki’. De Maestro ontving in 1969 in Trinidad de Chaconia-medaille voor muziek. Dat jaar trad hij ook op voor de koningin van Engeland in het Commonwealth Art Institute in Londen, in de Royal Albert Hall. Hij is een muzikale inspiratie geweest voor vele artiesten, zowel in als buiten Trinidad.

Samenstelling: Riaz Ahmadali (Bronnen: Interview met Asha & Narie Mahabir, schoondochter en zoon) Radioprogramma op Radio Jaagriti (Trinidad), door Shirvani Sookhai, 7 april 2024.

error: Kopiëren mag niet!