‘Wikipedia narco’ gearresteerd: Stuurde een ton cocaïne in zeilboot van Suriname naar Spanje

De Spaanse Belastingdienst en de Nationale Politie hebben een crimineel netwerk ontmanteld dat actief was in drugshandel, met als kopstuk de Britse crimineel Brian Charrington, bijgenaamd “Wikipedia Narco”. Deze crimineel, met een strafblad van meer dan 30 jaar, was berucht in het delen van zijn drugsoperaties op het internet. 

Gedurende de operatie zijn meer dan een ton cocaïne en goederen ter waarde van tien miljoen euro in beslag genomen. De actie resulteerde in de inbeslagname van 1.165 kilo cocaïne, verborgen op een zeilboot onderweg van Suriname naar Valencia. Daarnaast is de verzending van nog een ton cocaïne verhinderd. In totaal zijn 31 personen gearresteerd en 23 huiszoekingen uitgevoerd. 

De operatie genoot internationale steun, met bijdragen van de DEA (VS), de NCA (VK), en de politiediensten van Nederland, Frankrijk en Ierland. Het onderzoek startte medio 2022 toen banden werden ontdekt met ervaren criminelen uit Oost-Europa. Door intensieve surveillances en telefoontaps ontdekten agenten de voor de smokkel gebruikte zeilboot. 

De inbeslagname van de cocaïne was een direct resultaat van grensoverschrijdende politie samenwerking. 

De “Wikipedia Narco” bleek bijna tien miljoen euro ter beschikking te hebben om de operatie te financieren inclusief de transport- en operatiekosten en uitbetalingen aan netwerkleden. Onder de in beslag genomen eigendommen bevinden zich drie boten, 44 voertuigen, luxe goederen zoals horloges en kunstwerken, evenals 44 eigendommen en geblokkeerde bankrekeningen. Deze omvangrijke operatie toont het belang aan van internationale samenwerking in de strijd tegen georganiseerde misdaad en drugshandel.

error: Kopiëren mag niet!