Minister Amoksi wil blijven aanzitten op JusPol – “Roep om op te stappen is naïef”

Volgens minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie is het naïef om te roepen voor zijn ontslag. De bewindsman gaf woensdagochtend voor aanvang van de reguliere Raad van Ministers vergadering aan, dat hij de geluiden ook heeft gehoord. Maar volgens hem is iedereen in de samenleving zich ervan bewust welke perikelen hij heeft doorstaan vanaf zijn aantreden. 

“Ik heb druk van de Surinaamse Politiebond doorstaan. Het Korps heeft de druk doorstaan. We weten wat zij allemaal hebben geroepen. Twee leden van de bond zijn ontslagen en hebben zich aangesloten bij de dissidente Organic Movement en een deel bij de NPS, dus we weten van welke hoek de geluiden komen. Ik heb regulier overleg met de veiligheidsdiensten en we hebben wederom plannen uitgezet”, sprak de minister woensdag. 

Milando Atompai, heeft publiekelijk kenbaar gemaakt dat er consequenties moeten zijn voor de JusPol-minister. Atompai en de inmiddels ontslagen officieren Sergio Gentle en Raoul Hellings hebben meerdere keren publiekelijk fel uitgehaald naar de JusPol-minister en zijn vertrek vaker geëist.

Aan het eind van 2023 werd de situatie voor Amoksi erger nadat president Chandrikapersad Santokhi felle kritiek uitte op het functioneren van het ministerie en het Korps Politie Suriname.

Santokhi, die zelf oud-Juspol minister is, stelde dat er een reorganisatie moet komen van het Korps en dat er gewerkt moet worden aan een benoemde korpsleiding. Dit had de president al in zijn jaarrede aangekondigd en daarna vaker herhaald. Enkele maanden later kwam er schot in de zaak. Hoofdcommissaris Bryan Isaacs is onlangs tot korpschef benoemd. Amoksi gaf gisteren aan dat deze week er hoog niveau overleg is geweest om de veiligheidssituatie drastisch te verbeteren. Zo zal er volgens de bewindsman extra gelet worden op wagens met getinte glazen. De algehele controle zal volgens hem worden opgevoerd. Het vertrouwen vanuit de samenleving in het Korps is sterk gedaald. Middels een stille loop hebben burgers geëist dat er verandering komt in de situatie, nadat een zoveelste burger op gruwelijke manier werd omgebracht te Dijkveld. 

error: Kopiëren mag niet!