Guyana versterkt zijn defensie met nieuwe patrouilleboot

Guyana maakt aanzienlijke vorderingen in het versterken van zijn defensie- en veiligheidssector met de aanschaf van een nieuwe patrouilleboot, de “GDFS Berbice”, gebouwd door Metal Shark Boats. Dit 115-voet lange schip, ontworpen voor lange missies met een bereik van 2000 zeemijlen en een bemanningscapaciteit van 24, zal een cruciale rol spelen in het beschermen van Guyana’s bloeiende olie- en gasindustrie en het bestrijden van illegale visserij in de Exclusieve Economische Zone (EEZ). 

De aanschaf maakt deel uit van een breder initiatief om de technische capaciteit en activa van de lokale veiligheidssector te verbeteren, met significante investeringen uit de staatsbegroting 2024 ter waarde van $1.146 biljoen, waarvan alleen de GDF al $42.2 miljard ontving. 

De verwerving van de “GDFS Berbice” volgt op de goedkeuring van de verkoop van vier helikopters door de VS aan Guyana in oktober 2020, bedoeld voor zowel de GDF als de Guyanese politie, en benadrukt Guyana’s engagement om zijn EEZ effectief te patrouilleren en zijn nationale inkomsten te beschermen. 

Bovendien is de constructie van een nieuwe versterkte betonnen steiger bij het hoofdkwartier van de Kustwacht in Ruimveldt, Georgetown, gepland om dit nieuwe vaartuig en andere toekomstige schepen te accommoderen, wat de operationele capaciteit van de GDF verder zal versterken.

error: Kopiëren mag niet!