Tijd voor nieuw hoofdstuk in Surinaamse wetgeving

In aanloop naar 6, 7 en 8 mei, wanneer Suriname stilstaat bij het ontstaan van de rechtspraak, heeft Dagblad Suriname gesprekken gevoerd met een paar juristen en een student Public Administration. De noodzaak met betrekking tot herziening van de wetgeving in Suriname is duidelijk: “Het is hoog tijd voor een vernieuwing van de wetgeving.”

“Wetgeving is dynamisch”, benadrukt jurist Leroy Derby. Hij wijst op de noodzaak om wetten regelmatig te herzien, niet alleen om hiaten te dichten, maar ook om de veranderende tijdgeest te weerspiegelen. “Veel wetten stammen nog uit de jaren ’50, terwijl we nu in 2024 leven. De wereld is in de afgelopen 70+ jaar enorm veranderd.”

Hij pleit voor een herziening die de basisprincipes behoudt, maar de wetgeving aanpast aan de moderne realiteit. Zijn standpunt wordt gedeeld door de aanstaande juristen Nasra Niamat en Regillio Karijoredjo, die wijzen op de vele interpretatieproblemen en meningsverschillen die voortkomen uit verouderde wetgeving.

Karijoredjo benadrukt ook de historische context, dat Suriname ooit het Nederlandse rechtssysteem heeft overgenomen. Dit heeft geleid tot verdere complicaties en onduidelijkheden die met een herziening kunnen worden aangepakt.

Jene Aboikoni, student Public Administration, voegt hieraan toe dat een herziening niet alleen juridisch, maar ook bestuursrechtelijk van belang is. Het zal niet alleen bijdragen aan een betere interpretatie van de wet, maar ook aan een groter bewustzijn binnen de samenleving.

Kortom, ondanks 155 jaar rechtspraak in Suriname, is het duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is wat betreft de wetgeving. Herziening is cruciaal om het rechtssysteem van Suriname naar een nieuw tijdperk te leiden en de rechtvaardigheid voor alle burgers voortdurend te waarborgen.

error: Kopiëren mag niet!