“Waterpokken is net als griep, iedereen dient het te krijgen”

Op social media is een bericht verschenen waarin een verontruste moeder. Anneke A. schrijft van haar huisarts te hebben begrepen dat waterpokken heerst. Haar zoon was een van de waterpokken patiënten Ze zag een puist en binnen een dag zag ze dat haar zoon puisten over zijn hele lichaam en voorhoofd had. “Het ging heel snel. Hij was niet in de buurt van iemand die waterpokken had  De dokter gaf aan dat het niet altijd zo is. Hij  zei dat al gedurende twee weken elke dag minstens een persoon op de poli komt met waterpokken.” Anneke vertelt verder dat ook de kinderen van vier vrienden van haar kinderen waterpokken hebben gehad. 

Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus. De tijd tussen besmetting en de eerste klachten is meestal 13-18 dagen. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Waterpokken start meestal met lichte koorts en hangerigheid bij kinderen. Na 1 of 2 dagen komen er kleine rode bultjes op de huid. De bultjes beginnen op het hoofd of de romp. Op die bultjes ontstaan blaasjes die veel jeuk veroorzaken. Na een paar dagen drogen ze op en worden het korstjes. De ziekteverschijnselen duren ongeveer 10 dagen. Soms kan waterpokken ernstige complicaties geven. Waterpokken is heel besmettelijk, al vanaf twee dagen voor het optreden van huiduitslag. De besmettelijkheid blijft totdat alle blaasjes een korstje hebben. Dat is meestal maximaal 7 dagen na het ontstaan van de blaasjes.

Het virus zit in de keel en neus van iemand die waterpokken heeft. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Iemand kan besmet worden door het inademen van deze druppeltjes. 

Besmetting is moeilijk te voorkomen. Dit komt, omdat iemand met waterpokken al besmettelijk is voordat de ziekteverschijnselen optreden.

Anneke deelt haar ervaring mee en geeft ook het advies dat op tijd handelen erger kan voorkomen door mentholpoeder te smeren op de huid, omdat het jeuk veroorzaakt. 

De redactie van Dagblad Suriname sprak onlangs met de onderdirecteur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, en hem gevraagd of hij bekend is met de waterpokken-situatie. Hij zegt: “Waterpokken is net als griep. Iedereen dient het te krijgen. Hoe jonger je het krijgt, des te beter het verloopt. Op oudere leeftijd kan het zeer pijnlijk zijn en met andere klachten komen.”

CS

error: Kopiëren mag niet!