‘Forever chemicals’ gevonden in voedsel en huishoudelijke producten gelinkt aan gezondheidsrisico’s

Veel Surinaamse consumenten zijn zich nog niet bewust van het belang van het lezen en begrijpen van de etiketten op de producten die ze kopen. Het nauwkeurig lezen van etiketten is essentieel voor het maken van gezonde en geïnformeerde keuzes. Consumenten kunnen hierdoor informatie verkrijgen over de ingrediënten, voedingswaarden, houdbaarheidsdata en aanwezigheid van mogelijke allergenen. Het verhoogt niet alleen het bewustzijn over wat men consumeert, maar helpt ook bij het vermijden van gezondheidsrisico’s en allergische reacties.

Een schokkende studie heeft aangetoond dat liefhebbers van kreeft, garnalen en sushi mogelijk een hoog risico lopen op vergiftiging met ‘forever chemicals’, chemische stoffen die sterk gelinkt zijn aan kanker. Deze stoffen, die duizenden jaren nodig hebben om af te breken in het milieu of het menselijk lichaam, worden gevonden in bijna elke voedselgroep en zijn gelinkt aan verschillende gezondheidsproblemen, waaronder kanker, astma, onvruchtbaarheid, obesitas en autisme. Volgens onderzoekstests bevatten honderden levensmiddelen en huishoudelijke goederen deze potentieel gevaarlijke chemicaliën. 

Het product met de hoogste hoeveelheid fthalaten was Annie’s biologische kaasachtige ravioli in blik, met maar liefst 53.580 nanogram per portie. Fthalaten kunnen migreren van verpakkingsmaterialen naar het voedsel en staan bekend als hormoonverstoorders. 

Hoewel PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) alomtegenwoordig lijken, zijn er manieren om blootstelling te verminderen, zoals het vermijden van het opwarmen van voedsel in de oorspronkelijke verpakking. Deze studieresultaten benadrukken de noodzaak voor consumenten om zorgvuldiger te zijn met de producten die ze kopen en gebruiken.

error: Kopiëren mag niet!