Het afschrikwekkende verhaal achter de vrees van de Sentinelese stam voor buitenstaanders

De Sentinelese stam, woonachtig op ’s werelds meest geïsoleerde eiland North Sentinel, staat bekend om hun dodelijke houding jegens buitenstaanders. Een diepgravend verhaal onthult echter tragische gebeurtenissen uit het verleden die mogelijk hun angst en afweer hebben veroorzaakt. 

De stam, al duizenden jaren geïsoleerd van de buitenwereld, werd begin 20e eeuw bezocht door de Britse koloniale beheerder Maurice Vidal Portman. Portman’s expedities naar het eiland leidden tot de ontvoering van enkele stamleden, die vervolgens blootgesteld werden aan ziekten waartegen zij geen immuniteit hadden, resulterend in de dood van volwassenen en een verwoestende epidemie onder de stam na terugkeer van de ontvoerde kinderen. 

Bovendien zorgde Portman’s ongepaste documentatie, met een bijzondere focus op de genitaliën, voor verdere schade. Deze historische incidenten, gekenmerkt door misbruik en ziekte, zijn mogelijk de reden voor de langdurige afweer van de Sentinelese tegen contact met de buitenwereld. 

Vandaag de dag beschermt de Indiase regering het eiland met een verbodszone van vijf zeemijlen, maar incidentele indringingspogingen blijven voorkomen, waaronder die van de onfortuinlijke avonturier John Allen Chau in 2018.

error: Kopiëren mag niet!