Dijon Koemapoe uit Apetina: “Het voedseltekort wordt met de dag erger”

Dijon Koemapoe uit Apetina (Sipaliwini) geeft in een reactie tegenover Dagblad Suriname aan, dat inheemse dorpen al geruime tijd te kampen hebben met extreme droogte. “Dit fenomeen zien we al enkele jaren, maar de afgelopen periode is het zeker verergerd. Onze rivieren raken opgedroogd, met de boot kan je nu niet meer overal varen. Op bepaalde gebieden moet de boot met de hand worden voortgetrokken.”

“We hebben niets”

“Vorige week is de regen weer enigszins begonnen, dus we hopen op het beste”, stelt Koemapoe. Wat betreft de voedselzekerheid, geeft hij aan, dat dit met de dag achteruit gaat. “We hebben geen cassave, we hebben niets. We zijn afhankelijk van familieleden die blikjeswaren voor ons opsturen en rijst. Er is gelukkig wel cohesie in de dorpen; men deelt onderling het weinige wat ze hebben. Maar het voedseltekort wordt met de dag erger.”

Geen steun van de overheid

Verder is gevraagd of dorpen steun hebben ontvangen van de overheid. Hierop antwoordt Koemapoe: “Van de overheid hebben we niets ontvangen. Niemand die met ons komt praten om aan te geven welke oplossingen de overheid zal bieden. Niemand die zich bekommert om ons, zoals dat al jaren het geval is. Bij de verkiezingen straks zal men wel rennen naar ons toe, puur omdat ze onze stemmen nodig hebben. Maar, wanneer we met de problemen te kampen hebben, dan kent niemand ons. Dan merk je duidelijk hoe inhoudsloos die verkiezingsbeloften allemaal zijn.”

(Fotobron: Stichting Mulokot)
SK

error: Kopiëren mag niet!