De impact van marihuana op het lichaam

Terwijl Suriname recentelijk een wet heeft aangenomen voor het kweken van medicinale cannabis, wacht het nog op de volledige implementatie ervan en blijft recreatief gebruik streng verboden. Nederland heeft daarentegen een meer ontspannen houding door het gebruik van recreatieve marihuana in ‘coffeeshops’ te legaliseren. Dit beleid stuit echter op problemen zoals overlast door toerisme in steden als Amsterdam, wat lokale onvrede aanzwengelt en discussies omtrent de regulering van cannabisverkoop aan toeristen aanjaagt. 

Deze situaties onderstrepen het voortdurende, wereldwijde debat over de legalisering en regulering van marihuana.

Medisch beoordeeld door dr. Jabeen Begum (verbonden aan het  Gandhi Medical College, Hyderabad, Telangana, India)  op 17 maart 2024, toont onderzoek aan dat marihuana diverse effecten heeft op het lichaam. Het bekendste effect van THC, de actieve stof in marihuana, is het veroorzaken van een ‘high’, maar het gebruik ervan is ook gelinkt aan minder positieve effecten. Geheugen- en concentratieproblemen kunnen optreden, en bij langdurig gebruik in de tienerjaren zelfs blijvende effecten hebben. 

Marihuanarook kan longontsteking veroorzaken en het risico op longinfecties vergroten. De hartslag kan stijgen, waardoor het risico op een hartaanval of beroerte toeneemt. 

Daarnaast wordt gebruik geassocieerd met geestelijke gezondheidsproblemen, zoals angst, paranoia en een grotere kans op ernstigere mentale aandoeningen. Eetlust toename wordt vaak opgemerkt door reguliere gebruikers, en hoewel THC misselijkheid kan verlichten, kan langdurig gebruik leiden tot meer braken. 

De oogdruk kan dalen, wat voordelig kan zijn voor glaucoompatiënten, maar dit effect is van korte duur. Marihuana kan verlichting bieden bij chronische pijn en multiple sclerose door aanhaking aan cannabinoïde receptoren in de hersenen. Ook toont onderzoek aan dat het mogelijk helpt bij het verminderen van ontstekingen en epileptische aanvallen. Het Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) heeft zelfs een medicijn op basis van cannabidiol goedgekeurd voor bepaalde vormen van epilepsie bij kinderen.

error: Kopiëren mag niet!