Koraal verbleekt wereldwijd door opwarming oceanen

Koraalriffen over de hele wereld verbleken dit jaar na maanden van recordbrekende oceaanhitte. Daardoor lopen verschillende koraalgebieden het risico om af te sterven. Volgens experts gaat het om de tweede grote koraalverbleking in tien jaar.

Sinds 2023 is massale verbleking van koraalriffen vastgesteld in 54 landen over de hele wereld, meldt de Amerikaanse organisatie National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

De verbleking is onder andere te zien in het Caribisch gebied, de Perzische Golf en het Australische Great Barrier Reef, het grootste koraalrif van de wereld. Koraalrif verbleekt bij een te hoge temperatuur van de oceaan of door verzuring van het zeewater. Uiteindelijk kan het rif afsterven.

Ook diersoorten die afhankelijk zijn van het koraal komen daardoor in gevaar.

error: Kopiëren mag niet!